header-blog-zo-maak-je-zuinige-kilometers-met-een-iveco-sway

Zo maak je zuinige kilometers met een IVECO S-WAY

26/02/2021

Details maken het verschil en dat is zeker het geval in de wereld van transport. De chauffeur heeft hierin een essentiële rol om het maximale uit zijn IVECO te halen en het rendement per rit te verhogen. In onze nieuwe blog leggen we de focus op het brandstofverbruik en hoe je dit zo laag mogelijk houdt.

afbeelding-in-tekst-blog-zo-maak-je-zuinige-kilometers-met-een-iveco-sway

Het werkelijke brandstofverbruik wordt bepaald door rekening te houden met verschillende factoren. Zo hebben de actuele weersomstandigheden, het totale terreingewicht van het voertuig en het traject dat deze aflegt, in grote mate invloed op het brandstofverbruik. Het is daarbij goed om naar het complete plaatje te kijken en beslissingen te nemen op basis van harde feiten.

Energiezuinige IVECO S-WAY 

We beginnen ons verhaal bij de configuratie van een nieuwe truck. Het is namelijk belangrijk om het motor- en koppelvermogen, de mate van ergonomie en de meest ideale kilometrage bij lange afstanden, op elkaar en de transportactiviteiten af te stemmen. Daarbij is ons advies om 83 of 85 km/u aan te houden als de meest ideale constante snelheid voor lange afstanden. De luchtweerstand neemt namelijk aanzienlijk toe, zodra je de snelheid gaat verhogen. Een lagere gemiddelde snelheid komt het brandstofverbruik ten goede.

afbeelding-in-tekst-blog-zo-maak-je-zuinige-kilometers-met-een-iveco-sway-2

Het is bovendien van cruciaal belang dat de spoilers en zijfenders correct staan afgesteld. Hierdoor zorg je voor een gestroomlijnde machine met een lage luchtweerstand. Door veel aan- en af te koppelen kan er uiteindelijk speling ontstaan op de koppelschotel. Controleer dus regelmatig of dit wel of niet het geval is, zodat de volledige combinatie ook in de toekomst energiezuinig de weg op gaat. De cirkel kun je vervolgens rondmaken door de chauffeurs een gedegen chauffeursinstructie te bieden. Door veelvuldig gebruik te maken van kinetische energie (uitrollen van het voertuig), tijdig te remmen of schakelen, rekening te houden met de weersomstandigheden en door optimaal gebruik te maken van het koppelvermogen, kunnen zij met hun truck zuinige kilometers maken. Daarnaast adviseren wij om regelmatig de actuele staat van de banden te controleren, zodat de chauffeur altijd veilig en comfortabel onderweg is met zijn ‘thuis weg van huis’. Het brandstofverbruik neemt bijvoorbeeld aanzienlijk toe bij een te hoge of te lage bandenspanning. Laat je hierover informeren door een IVECO-dealer bij jou in de buurt.

Het is daarbij goed om te weten dat de cabine van de IVECO S-WAY tot in detail is doordacht om de aerodynamische prestaties van het voertuig te perfectioneren. Hierdoor kent deze een lagere Cx luchtweerstandscoëfficiënt van liefst 12%, in vergelijking met de Stralis. Het brandstofverbruik kan hierdoor gereduceerd worden tot 4%! Bekijk onze blog voor meer informatie over de IVECO S-WAY.

Meten is weten

‘Learning on the job’ is voor de chauffeur pas mogelijk, zodra hij input krijgt van zijn werkgever en signalen ontvangt vanuit zijn positie achter het stuur. Het is dus raadzaam om een voertuig uit te voeren met DAS (Driving Attention Support) en DSE (Driving Style Evalation). Het laatste systeem zorgt ervoor dat er data vanuit de boordcomputer wordt gestuurd naar de fleetmanager. Hierdoor krijgt diegene inzicht in het brandstofverbruik, de gemiddelde snelheid, actuele bandenspanning, de maximale actieradius en het totaal aantal kilometers dat de chauffeur heeft afgelegd met zijn truck. Daarnaast wordt ook duidelijk hoe vaak de chauffeur gebruik heeft gemaakt van rijassistentie- en veiligheidssystemen. Door een preventieve en efficiënte rijstijl kan hij/zij achter het stuur een brandstofbesparing realiseren tot circa 10%! Het is dus verstandig om minimaal één keer per jaar rond de tafel te zitten, zodat je samen kunt kijken waar nog winst valt te behalen. Door gezamenlijk op te trekken kan het rendement van iedere langeafstandstrekker omhoog gebracht worden.

afbeelding-in-tekst-blog-zo-maak-je-zuinige-kilometers-met-een-iveco-sway-3IVECO Driver Academy

Bij de aanschaf van een IVECO S-WAY krijg je als transporteur gratis een aflevertraining aangeboden. De chauffeur leert hierdoor het maximale uit zijn ‘thuis weg van huis’ te halen. Na de training is hij in staat om veiliger, brandstofefficiënter en milieuvriendelijker te rijden en kan hij optimaal gebruik maken van alle IVECO-producten en diensten. Naast zo’n aflevertraining biedt de IVECO Driver Academy ook andere trainingsmogelijkheden aan. Zo leert de chauffeur tijdens een IVECO Professional Driver Training een rijtechniek aan om energiezuiniger te rijden met als doel om de kilometerkostprijs omlaag te schroeven en het rendement te verhogen. Lees in deze blog meer over hoe jij het maximale uit jouw IVECO’s kunt halen.

Meer informatie

Ben jij nieuwsgierig naar de IVECO S-WAY en hoe je hiermee de TCO kunt verlagen? Vraag dan nu vrijblijvend een adviesgesprek, proefrit of offerte aan en laat je gegevens bij ons achter. We gaan graag met je in gesprek, zodat we voor jou alle mogelijkheden in kaart kunnen brengen. 

Meer lezen?