Welk rijbewijs heb je nodig om met een bestelwagen te rijden?

20/08/2019

Om in Europa legaal op de weg te rijden in een bestelwagen moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Het type rijbewijs kan per voertuig verschillen, aangezien dit wordt bepaald op basis van het maximale gewicht. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten rijbewijzen en de regels die gelden voor jouw voertuig(en).

Toegestane maximummassa

Het totale gewicht van de bestelwagen wordt berekend op basis van het bruto gewicht van het voertuig met het laadvermogen hierbij opgeteld. Het type rijbewijs wordt vastgesteld op basis van het maximale gewicht van het voertuig.

≤ 3.500 kg

Bij voertuigen met een toegestane maximummassa tot 3.500 kg is rijbewijs B voldoende. Hierbij geldt dat je een motorvoertuig mag besturen dat geschikt is voor het vervoeren van maximaal 8 personen (exclusief bestuurder). Daarnaast kun je ook met een oplegger rijden met een maximumgewicht van 750 kg zolang de totale grenswaarde van 3.500 kg niet wordt overschreden. Onder deze criteria vallen de meeste personenwagens en bepaalde bestelwagens zoals de IVECO Daily.

Zijn jouw voertuig én aanhanger samen toch zwaarder dan de reglementaire 3.500 kg? Dan ben je verplicht om een extra cursus te volgen en het rijbewijs B+ te behalen. Hiermee mag jouw voertuig plus aanhangwagen maximaal 4.250 kg wegen. Als je met een grote oplegger wilt rijden met een laadvermogen van maximaal 3.500 kg dan heb je rijbewijs BE nodig.

≥ 3.500 kg

Heeft jouw voertuig een toegestane maximummassa dat hoger ligt dan 3.500 kg? Dan ben je verplicht om een vrachtwagenrijbewijs te halen. Hierbij voorziet de wetgeving rijbewijs C en C1. Ook hier ligt het verschil tussen beide in de toegelaten maximummassa. Bij vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kg ben je verplicht om in het bezit te zijn van rijbewijs C. Voor ‘lichte’ vrachtwagens waarbij de toegestane maximummassa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg ligt is rijbewijs C1 voldoende.

Bij beide rijbewijzen uit de C-categorie kun je eveneens met een oplegger van maximaal 750 kg rijden. Is jouw aanhanger zwaarder dan de maximum van 750 kg? Dan heb je een CE of C1E-rijbewijs nodig, afhankelijk van de eerder bepaalde categorieën.

Screen Shot 2018-02-01 at 17.14.25.png

Uitzondering voor elektrische voertuig

Sinds 2018 is er in Nederland een vrijstellingsregeling voor het gebruik van elektrische bestelwagens. Deze maatregel is een opvolging van de oude regeling uit 2010. Daarbij mochten elektrische voertuigen met een toegestane maximummassa van 7.500 kg met een B-rijbewijs worden bestuurd. Deze ‘oude’ regeling is sinds 1 januari 2016 verlopen en dus voorziet Nederland een vervolg.

De nieuwe regeling is gebonden aan een aantal voorwaarden om de verkeersveiligheid niet in het gedrang te brengen. Hierbij is de toegestane maximummassa van elektrische voertuigen vastgelegd op 4.250 kg. Daarbovenop zal de bestuurder pas van deze vrijstellingsregeling kunnen genieten als hij of zij een opleiding van minstens 5 uur heeft gevolgd. Een voorbeeld van een elektrische bestelwagen is de nieuwe IVECO Daily Electric. 

IVECO-NEWS-DAILY-HEADER

Samengevat

Om alles nog een keer op een rijtje te zetten kun je hieronder het overzicht terugvinden om reglementair in orde te zijn:

Categorie B
Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3.500 kg. Hieronder staan de restricties.

  • Rijbewijs B:   maximaal gewicht van 3.500 kg voor voertuig én aanhanger samen. Hierbij mag de aanhanger niet zwaarder wegen dan 750 kg.
  • Rijbewijs B+: maximaal gewicht van 4.250 kg voor voertuig én aanhanger samen.
  • Rijbewijs BE: maximaal gewicht van 3.500 kg voor rijden met een aanhanger

Categorie C 
Is het voertuig zwaarder dan 3.500 kg? Dan heb je een C rijbewijs nodig. 

  • Rijbewijs C: maximaal gewicht meer dan 3.500 kg voor voertuig én aanhanger samen. Hierbij mag de aanhanger niet zwaarder wegen dan 750 kg.
  • Rijbewijs CE: maximaal gewicht zwaarder dan 750 kg voor aanhanger.
  • Rijbewijs C1: maximaal gewicht ligt tussen 3.500 en 7.500 kg voor voertuig én aanhanger samen. Hierbij mag de aanhanger niet zwaarder wegen dan 750 kg.
  • Rijbewijs C1E: maximaal gewicht zwaarder dan 750 kg voor aanhanger.

Wil je graag meer weten over de IVECO Daily en alle mogelijke uitvoeringen? Neem contact met ons op voor een antwoord op al jouw vragen. 

Download IVECO Daily Bestelwagen Brochure 2019

Meer lezen?