Kiezen voor een bestelbus of een lichte vrachtwagen?

23/03/2018

Bestelwagens zijn ideaal voor het vervoeren van een kleinere hoeveelheid goederen. Ze kunnen ook uiterst veelzijdig worden ingezet voor ambachtslieden zoals timmermannen, loodgieters enzovoort. In eerste instantie is een bestelbus zo aantrekkelijk omdat ze qua rijervaring sterk gelijken op normale auto’s, ze zijn wendbaar, maar ze bieden toch veel ruimte.

Wie echter toch een vrachtwagen nodig heeft, zal daar ook niet te lang over twijfelen. Dat zal voornamelijk afhangen van de gemiddelde afstand per rit en de grootte van de gemiddelde lading. Maar bevindt u zich ergens in een grijze zone en weet u niet goed of u meer zou inzetten op de flexibiliteit van bestelbusjes of eerder kiest voor de robuustheid en het laadvermogen van een truck? Dan kan het geen kwaad om de belangrijkste factoren even op een rijtje te zetten.

Minder fijnstof in lage emissie- of milieuzones
= minder vrachtverkeer

De laatste jaren valt het op dat bedrijven bij het uitbreiden van hun wagenpark steeds minder voor het middensegment kiezen. Het aantal inschrijvingen van bestelbusjes (-3,5 ton) en grote trucks (+16 ton) stijgt, terwijl het aantal vrachtwagens tussen 3,5 en 16 ton een terugval kende. Een van de grootste oorzaken is het invoeren van milieu- of lage emissiezones.

Een milieuzone is een gebied in een binnenstad waar de toegang voor vrachtwagens die te veel fijnstof uitstoten beperkt is. Steeds vaker zien we ook dat sterk vervuilende auto’s of bestelwagens mee onder dit verbod vallen. Alle personenauto’s, lichte bedrijfswagens en vrachtwagens worden onderverdeeld in emissieniveau’s of euronormen. Het doel van zulke milieuzones is om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren.

Heel veel (oudere) trucks verliezen hun plaats in het straatbeeld van stadscentra. Maar weet dat er ook innovatieve oplossingen bestaan voor dit fenomeen. De nieuwe EUROCARGO van IVECO is een truck, ontworpen voor de stad. Het is de enige Euro VI in zijn segment die één nabehandelingssysteem van uitlaatgassen toepast. Los daarvan is hij dankzij zijn cabinebreedte, grote stuurhoek en kleine draaicirkel wel perfect geschikt voor huis-aan-huis bezorging in de stad.

New Call-to-action

Vereiste rijbewijzen

Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Daaronder vallen ook bestelauto’s en -busjes. Voor het besturen van een bus met meer dan 8 zitplaatsen is een D-rijbewijs vereist. Is de vrachtwagen niet bedoeld voor personenvervoer en is hij zwaarder dan 3,5 ton? Dan moet de bestuurder in het bezit zijn van een rijbewijs C of C1. Deze regels gelden voor personen die na 19-1-2013 hun rijbewijs hebben gehaald. 

Meer inzetten op bestelbusjes in plaats van vrachtwagens kan als bedrijf interessant zijn omdat er voor het personeel minder vereisten zijn op vlak van het behaalde rijbewijs. Enerzijds vindt u makkelijker mensen om te rekruteren, anderzijds wordt een chauffeur die door onverwachte omstandigheden wegvalt sneller vervangbaar door een andere medewerker.

 

De te vervoeren lading

Het te vervoeren product is voor u en uw opdrachtgevers natuurlijk van groot belang. U rijdt immers om iets van A naar B te brengen. Het is natuurlijk niet gunstig voor de exploitatie van uw onderneming als u een grote bakwagen heeft, en maar zelden de complete laadruimte of het volledige laadvermogen benut.

Wanneer u stukgoed op pallets vervoert, dan is de keuze voor een bepaald voertuig met de juiste afmetingen van de laadruimte van groot belang. U wilt zo veel mogelijk volle pallets kunnen vervoeren, zonder onbenutte laadruimte. Ook ondeelbare ladingen kunnen de keuze op een grotere vrachtwagen doen vallen. Maar vervoert u slechts sporadisch iets groots en kunt u in 98% van de gevallen met een kleinere bestelwagen uit de voeten? Bespaar uzelf de investering en huur op dat moment een voertuig specifiek voor die lading. Een groter en zwaarder voertuig verbruikt niet alleen meer brandstof, maar ook de onderhoudskosten en financieringskosten zijn groter.

 

Hoe minder vrachtwagens op de baan, hoe meer bestelbusjes

U hoeft geen wetenschapper te zijn om te beseffen dat er meerdere bestelbusjes nodig zijn om dezelfde vracht te vervoeren dan een grote vrachtwagen. Hoe dan ook worden er steeds meer bestelbusjes gebruikt voor leveringen aan huis. Los van het feit dat het bijzonder slecht zou zijn voor het milieu als grote vrachtwagens van deur tot deur zouden rijden, is het ook om praktische redenen gewoon niet mogelijk. Dat leger aan bestelbusjes komt de files op onze wegen echter niet ten goede. De snelle opkomst van online winkelen met het bijhorende terugsturen van pakketjes is daar medeverantwoordelijk voor.

Kort samengevat: de markt verandert. Bedrijven hebben tegenwoordig vaak meer baat bij kleinere busjes die flexibeler zijn en de totale CO2-uitstoot naar beneden halen, maar door het inzetten van meerdere kleinere bestelbusjes dragen ze ook meer bij tot het opstoppen van het verkeer in steden.

Download IVECO Daily Bestelwagen Brochure 2019

Is vrachtvervoer, groot of klein, een belangrijk onderdeel van uw business en bestaat uw vloot uit meerdere vrachtwagens? Dan is het eerder een kwestie van alle factoren tegen elkaar af te wegen en zien welke verhouding het best werkt voor u.

Meer lezen?