klant_aan_het_woord_rolande_header

Leverancier aan het woord #3 - Rolande

28/10/2021

De wereld om ons heen verandert. De verwachtingen die de consument van bedrijven heeft, onder andere ten aanzien van duurzaamheid, worden steeds hoger. Nu denken bedrijven op het gebied van duurzaamheid als snel aan groene energie, duurzame inkoop en andere voor de hand liggende factoren. Transport wordt echter nog steeds vaak vergeten. Maar ook daar kun je het verschil maken! Ook transport kan en moet duurzamer. Dat is waar Rolande in gelooft. Samen met IVECO heeft Rolande al in 2005 (Bio-)LNG geïntroduceerd in het zware wegtransport. Inmiddels rijden er ruim 1000 LNG-trucks in Nederland rond en zijn we marktleider op het gebied van (Bio-)LNG. Maar we blijven pionieren en ontwikkelen. Want er liggen nog teveel kansen om niet op te pakken of zelf te creëren.

Via LNG naar Bio-LNGklant_aan_het_woord_rolande_iveco_s-way_lng

LNG is op grote schaal beschikbaar en heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van diesel. Naast deze voordelen is LNG een belangrijk middel om de weg vrij te maken voor Bio-LNG. LNG is vloeibaar gemaakt aardgas (methaan), dat een extreem lage temperatuur heeft. Hierdoor wordt het volume van aardgas - hetzelfde gas dat we gebruiken om op te koken of om onze huizen te verwarmen - 600 keer kleiner en is het uitermate geschikt als transportbrandstof. Het maakt dat je makkelijk grote hoeveelheden brandstof kunt meenemen en dus een vergelijkbare actieradius hebt met een dieseltruck. Een vergelijkbare performance dus, maar wel met de volgende belangrijke voordelen:

  • • Met LNG realiseer je gemiddeld en CO₂-reductie van 17%
  • • LNG-trucks zijn 75% stiller dan dieseltrucks
  • • LNG heeft zich inmiddels bewezen als brandstof

LNG is dus de eerste en beste stap naar Bio-LNG. Bio-LNG is vloeibaar gemaakt biogas. Rolande produceert Bio-LNG dat wordt gemaakt uit biogas van stortafval, afvalwaterzuiveringen of vergistingsinstallaties. Het biogas wordt opgevangen, gereinigd en vloeibaar gemaakt. Dit proces zorgt voor een CO₂-reductie van maar liefst 99,8% over de gehele keten. Het voordeel: Biogas is fossielvrij. Wat het rijden – zelfs voor het zware wegtransport – écht duurzaam maakt. In tegenstelling tot het produceren en vervoeren van LNG, is de productie van Bio-LNG nieuw. De stap naar het rijden op LNG en het uitrollen van een internationaal netwerk van LNG stations is essentieel om Bio-LNG op grote schaal op de markt te kunnen brengen. In het kader van het BIOLNG4EU project bouwt Rolande de komende jaren installaties waar Bio-LNG wordt geproduceerd, zodat er steeds meer fossielvrij getransporteerd kan worden. De reeds aangekondigde installatie in Leeuwarden is er daar 1 van.

De toekomst van transport is groenklant_aan_het_woord_rolande_lng_cng_ulm

In het licht van het klimaatakkoord en de toenemende duurzaamheidstargets waar bedrijven aan moeten voldoen is de stap naar Bio-LNG een logische stap. Je kunt vandaag al beginnen met de transitie naar duurzaam transport. Bio-LNG is namelijk in elke blend in te zetten in bestaande LNG-trucks. Hierdoor behoudt je alle voordelen van je bestaande LNG-truck (denk aan prestaties, verbruik en geluidsniveau), maar ga je per kilometer meer CO₂ reduceren.

De toekomst van het zware wegtransport is duurzaam. Rolande gelooft dat er niet 1 weg is die naar deze groene toekomst leidt, en we zijn dan ook blij om te zien dat steeds meer bedrijven investeren in een duurzame transport oplossing. Hierbij is Bio-LNG direct beschikbaar en ook uitermate geschikt voor langeafstandstandstransport. Maar ook initiatieven als elektrische trucks en waterstof volgen we met grote belangstelling. Allemaal goede toepassingen voor bepaalde doeleinden. Alleen samen kunnen we de wereld een beetje mooier achterlaten dan dat we haar betreden hebben. Wij dragen daar graag ons steentje aan bij.

Meer lezen?