De_avonturen_van_Fred_deel_8_header

De avonturen van Fred #8 - Op doorreis in Georgië

17/03/2022

Ciao! Wij zijn Erik (31) en Lisa (31), samen met onze IVECO Daily Fred (20) reizen we richting Japan! In ons vorige blog namen we jullie mee langs watervallen en afgronden richting Ushguli. Dit keer nemen we de spectaculaire Military highway en reizen we door richting de grens met Rusland*.

* Wij verbleven tussen oktober 2021 en januari 2022 in Georgië, voor de oorlog in Oekraïne.

Fred staat geparkeerd
Zoals jullie in de video hebben kunnen zien, hebben we onze reis voor enkele weken onderbroken in verband met het plotselinge overlijden van Lisa haar opa. In de tussentijd stond Fred op de luchthaven van Tbilisi geparkeerd. Voor zo’n €4,00 per dag een beveiligde parkeerplaats recht voor de entree van de luchthaven, niet gek toch?

Onze tijd in Nederland hebben goed kunnen gebruiken voor alle voorbereidingen die komen kijken bij onze volgende bestemming, Iran. Zo hebben we via de Duitse ADAC een noodzakelijke Carnet de Passage geregeld en hebben we via een Iraanse reisagent een reisroute uitgestippeld om het toeristenvisum te kunnen regelen. Een tijdrovende klus, maar eerlijke is eerlijk, dit is een stuk makkelijker en sneller te regelen in Nederland dan onderweg vanuit de Iraanse buurlanden.

Na een turbulente vlucht stappen we ‘s avonds vol spanning de luchthaven uit, staat Fred er nog? Zijn de bandjes nog heel? Liggen onze waardevolle spullen er nog? Nog geen 2 minuten later zien we Fred in goede gezondheid staan, de motor start direct dus wij zijn helemaal klaar voor deel 2 van onze reis door Georgië.

Military HighwayDJI_0475
We verlaten Tbilisi de volgende ochtend voor de spectaculaire route over de Military Highway die Tbilisi met Rusland verbindt. De route leidt ons langs ontelbare kloosters, waaronder de 4e -eeuwse Svetischoveli kathedraal en het op een klif gebouwde Jvari klooster. Hierna volgen verschillende unieke bezienswaardigheden, waaronder het prachtige blauwe water van het kunstmatige Zhinvali Reservoir. Hierna volgt het 13e -eeuwse Ananuri Fortress, met wederom een schitterend klooster.

De wegen zijn in perfecte kwaliteit en slingeren tussen de bergen. Langs de weg zijn verschillende overblijfselen uit het Sovjettijdperk, zoals rijkversierde bushaltes. We passeren dubbel gekleurde rivieren, de beste restaurants in Pasanauri voor Khinkali, traditioneel Georgisch voedsel en dé wintersportplaats van Georgië. Vergis je niet, dit was pas de ochtend. In de middag rijden we het meest spectaculaire gedeelte van de route waarbij we vanaf het Russisch – Georgische vriendschapsmonument (hoe bijzonder in deze tijd) en rijden we de schitterende Jvari pass. Hier zijn langs de kant van de weg speciale tunnels gemaakt in de bochten om de wegen ook in de winter begaanbaar te houden.

Vanaf hier rijden we door naar het absolute hoogtepunt van de reis, de Gergeti Trinity Church, voor velen het symbool van Georgië. Wat ons betreft het gaafste klooster dat wij in Georgië hebben gezien. Als we met Fred naar het beginpunt van de route vol haarspeldbochten rijden, worden we gestopt door locals. Vanwege de werkzaamheden en ijzel is het enkel voor 4x4 voertuigen toegestaan om naar boven te rijden.

Hoewel ze Fred inschatten als een 4x4 spelen we op veilig en laten we de tocht nog even voor wat het is.

Kabegi
We parkeren Fred op een open vlakte met een waanzinnig 360 graden uitzicht. Omgeven door niks dan wilde paarden blijven we hier een paar dagen staan en maken we de meest te gekke hikes in de omgeving, waaronder naar het klooster. Who needs a 4x4 ;-)

We rijden vanaf hier over een te gekke en deels onverharde weg naar Juta. Langs diepe afgronden, traditionele dorpen en diepe gaten in de weg proberen we het vee dat midden op de weg loopt te ontwijken. Eenmaal aangekomen maken we een onvergetelijke hike door de diepe sneeuw, over spekgladde paden richting de Chauri Pass. We lijken alleen op de wereld te zijn en komen de hele dag niemand tegen.

Winterweer tijdens kerst
De afgelopen dagen is de temperatuur wederom flink gedaald tot nachtelijke temperaturen van tegen de -10 graden. We worden door locals gewaarschuwd dat er een koudefront op komst is met temperaturen tot -25 graden in de gebieden langs de Military highway, met een grote hoeveelheid sneeuw.

20211221083247_IMG_5774

Hoewel we graag onze grenzen opzoeken, gaat dit ons een stapje te ver en zijn wij onder andere bang dat onze drinkwater voorraad en het camper toilet het gaan begeven. Met kerst in het vooruitzicht boeken we daarom een knusse kamer met openhaard tussen de wijnvelden. Ook hier, in de warmste plaats van Georgië valt een dik pak sneeuw en hebben we een heuse witte kerst, jiehoe! Als we vervolgens horen dat de temperatuur in Kazbegi waar we 2 dagen geleden nog stonden is gedaald tot -20 en er meer dan 1,5 meter sneeuw is gevallen knijpen we onszelf in onze handjes. We zijn precies op tijd weggegaan.

Start van onze reis naar Iran
We hebben onze route naar Iran uitgestippeld via het Oosten van Turkije, omdat het Armeense hooggebergte in deze tijd van het jaar onbegaanbaar is. Als we voor de laatste keer het meest recente Corona nieuws opzoeken om te zien of we een negatieve PCR-test nodig hebben voor de Turkse grens krijgen we een kleine hartverzakking.

Vanwege de snel stijgende cijfers in Iran heeft Iran besloten om per direct de landsgrenzen voor minimaal 15 dagen te sluiten. Shit! We hadden gehoopt in Iran het extreme winterse weer tijdelijk achter ons te kunnen laten, maar voorlopig is het een groot vraagteken. Omdat we op dit moment nog geen plan B hebben zit er niks anders op dan wachten.

We reizen door naar Borjomi om daar oud en nieuw te vieren, terwijl we in de ijzige kou wachten om onze reis te vervolgen.

 

In het volgende blog lees je of we onze reis naar Iran toch hebben kunnen vervolgen of dat we onze plannen hebben moeten omgooien. Wil je meer weten over onze reis? Volg ons ook via Instagram en onze website Reisstel.nl

 

 

Meer lezen?