Het reisstel in Noorwegen met een IVECO Daily

De avonturen van Fred #13 - Het einde van een prachtige reis

14/09/2022

Ciao! Wij zijn Erik (32) en Lisa (32), samen met onze IVECO Daily Fred beleven we al ruim 2 jaar geweldige avonturen tijdens onze reis door Europa. Nu Fred weer door de APK-keuring heen is, nemen we jullie dit keer mee naar het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van onze reis, de Noorse Lofoten, andiamo!

Noorwegen is een camperland

We reizen kriskras door Noorwegen, waarbij we van hike naar hike rijden door de ongelofelijk mooie en diverse natuur die Noorwegen rijk is. Waarbij ons naast de watervallen, gletsjers en bossen één ding in het bijzonder opvalt: Noorwegen is een paradijs voor campers. Waar we de afgelopen twee jaar nagenoeg geen andere campers zijn tegengekomen is dit nu wel even anders. Van elke tien voertuigen die passeren zijn er gemiddeld zo’n 4 campers.

Dit betekent dan ook direct dat alle iconische wildplekken die we voor ogen hadden veelal vol zitten. Een plekje in niemandsland bovenop een berg? Vol. Een afgelegen plekje aan een rivier? Vol. Al onze wilde plannen om zelf onze vis te vangen en vuur te maken in de ruige wildernis ten spijt, we slapen vooral op parkeerplaatsen langs de weg, of verlaten skigebieden.

Gelukkig zijn veel van de wegen hier wel adembenemend mooi, dus ook dat was geen straf. Zo vinden we via de app een prachtige plek in de bergen op de Røldalsfjellet in de buurt van de Trolltunga. De vele haarspeldbochten en het uitzicht doen ons denken aan de Transfăgărăşan in Roemenië, alleen dan helemaal voor ons alleen. Oh, en dit keer geen beren, maar dat zijn kleinigheidjes, toch?

 

Another drone bites the dust

We willen deze weg in ieder geval graag vastleggen met onze drone en gaan enthousiast aan de slag. We maken enkele mooie beelden, voordat we plotseling het contact met de drone verliezen en we Fred op een van de spaarzame vluchthavens parkeren om een uitgebreide search & rescue te starten.

We vlogen over een meer, vlakbij een waterval, waardoor we er een hard hoofd in hebben dat we hem ooit nog terugvinden. Net op het moment dat we het willen opgeven vinden we plotseling de restanten van de drone, inclusief het geheugenkaartje! Yes, we hebben de beelden terug! De drone is afgeschreven, maar omdat we pas aan de start van onze reis door Noorwegen zijn bestellen we online direct een nieuwe drone. We hebben het geluk dat we een paar dagen later op bezoek gaan bij Noorse familie van Erik op het eiland Toska, dus we hebben direct een afleveradres.

Tijdens het bezoek leren we meer over de Noorse tradities, het eten en gaan we zelf gewapend met een hengel de zee op. Een bezoek aan Noorwegen is natuurlijk niet compleet zonder zelf gevangen verse vis. Heerlijk! Na een paar dagen nemen we weer afscheid en gaan we vol nieuwe tips en survival skills weer op pad en vervolgen we onze route naar het Noorden.

 

Kajakken bij de Jostedalsbreen gletsjes

Jostedalsbreen

Onderweg leggen we verschillende indrukwekkende hikes af en rijden we via de 55 (Sognefjell Road crossing) over een weg waar zelfs Fred stil van werd. Je kunt vanaf hier verschillende gletsjers zien en tevens talloze watervallen. We hebben de smaak te pakken en boeken een schitterend avontuur op de Jostedalsbreen gletsjer. Letterlijk dit keer.

Na een korte instructie, krijgen we een kajak onder onze bips en beginnen we aan een 2 uur durende tocht over het gletsjermeer richting de 30(!) meter hoge gletsjer. Als we zeiknat en bevroren aankomen ruilen we onze peddels in voor speciale ijsschoenen en een tuigje, waarna we te voet verder gaan op de gletsjer. Wow! Check vooral de video onderaan voor de beelden en om een idee te krijgen van de omstandigheden, want het was kooouuud!!

Na de hike rijden we over de spectaculaire ‘63’ langs verschillende hotspots zoals het Geiranger Fjord voordat we richting de Atlantic Ocean Road rijden. Een mooie weg die gedeeltelijk dwars door de Noorse zee loopt en verschillende eilanden met elkaar verbindt. Eerlijk is eerlijk, de weg was mooi en de bruggen nog mooier, maar het is het wat ons betreft niet waard om hier uren voor om te rijden. Er zijn mooiere alternatieven. Hou de website van Reisstel.nl in de gaten voor meer gave reisroutes en tips.

Noorse brug met een IVECO Daily Camper 2003

De Lofoten

Vanaf Trondheim nemen we de oude ‘snelweg’ langs de kust in de richting van de Lofoten en begint het echte eilandhoppen. De komende dagen nemen we talloze ferry’s en zo ontdekken we steeds meer eilanden voor de kust van Noorwegen. Na een week bereiken we Bodo, waar de ferry pakken naar Værøy, voor ons het startpunt van de Lofoten. En het leukste van alles? Per 1 juli 2022 heeft de Noorse overheid deze gratis gemaakt. Jiehoee.

Eenmaal op de Lofoten ontdekken we een wereld waarvan we niet wisten dat deze bestond en al helemaal niet in Noorwegen. Ruige bergen, hagelwitte stranden en een zee die blauwer is dan blauw. Een combinatie waarvan we voorafgaand aan deze reis niet hadden verwacht dit in Noorwegen te kunnen vinden. We zien vanaf een van de stranden zelfs spelende dolfijnen, hoe vet! We hadden ons geen beter einde van onze reis kunnen indenken.

DJI_0830 (1)

Ik vertrek - een B&B in Italië

Via deze weg willen we jullie bedanken voor de support tijdens onze onvergetelijke reis, terwijl we nu de laatste voorbereidingen treffen voor het begin van een nieuw avontuur. We vertrekken in het najaar naar Italië waar we onze zoektocht begint naar een oude boerderij die we kunnen ombouwen tot een kleinschalige B&B.

Een lang gekoesterde droom die we in vervulling willen gaan brengen. Maar maak je vooral geen zorgen, we hopen deze droom te kunnen combineren met onze reisdrang en nog vele gave reizen te gaan ondernemen. Tot die tijd reizen we rustig door Italië, waar we de kenmerkende glooiende landschappen van Piemonte verder gaan ontdekken. Uiteraard met Fred als onze vaste en vertrouwde uitvalsbasis. Want zeg nu zelf, we kunnen toch niet naar de regio Turijn zonder onze trouwe IVECO Fred? Zien we je daar?

 

Volgende keer

Met het einde van onze reis door Scandinavië is er helaas ook een einde gekomen aan onze blogs voor IVECO. Wil je op de hoogte blijven van onze voortgang en meer zien van onze avonturen? Check dan vooral Reisstel.nl en Instagram voor meer nieuws en foto’s.

 

 

Meer lezen?