News iveco, team de rooy, petronas, powerstar, rally, Dakar Rally

16/01/2019

Dakar Rally 2019: De Rooy verkleint de verschillen, maar niet genoeg

In een zenuwslopend spannende achtste etappe heeft Gerard de Rooy zijn achterstand in het klassement van de Dakar Rally verkleind. Eduard Nikolaev raakte de leiding kwijt doordat hij bijna een uur vastzat in de duinen. De Rooy kwam echter ook een kwartiertje vast te zitten en reed in de slotfase met een krom voorwiel, zodat de Rus de schade ten opzichte van De Rooy kon beperken tot 40 minuten en 54 seconden. De grote winnaar was echter Kamaz-rijder Dmitry Sotnikov. Hij profiteerde maximaal en greep de leiding in het klassement met 26.49 op Nikolaev en 1.07.43 van De Rooy.

De top 5 van de trucks startte tussen de snelste tien motoren en tien snelste auto’s van de zevende etappe. Petronas Team De Rooy IVECO zat met drie man bij die top 5, zodat De Rooy zich gesteund wist door Federico Villagra en Maurik van den Heuvel. Daar stond tegenover dat Nikolaev op zichzelf aangewezen was, omdat teamgenoot Dmitry Sotnikov, op de tweede plaats in het klassement, in de tweede groep startte. De vijfde truck in de kopgroep was de Maz van Siarhei Viazovich.

Dakar Rally 2019 Etappe 8 Team de Rooy in bivak


Al op ongeveer 150 km in de 360 km lange proef werd het spannend, toen Nikolaev muurvast kwam te zitten, en Maurik van den Heuvel op zijn kant ging, terwijl het zeker twee uur zou duren voor er hulp bij hen was. Nikolaev kon op eigen kracht los komen, maar verspeelde 55 minuten. De Rooy was een van zijn secondanten kwijt.

Dat kwam hem op een kwartier te staan toen hij in de tweede serieuze duinensectie zelf vast kwam te zitten. “Het duurde lang voordat de volgende truck kwam, dus ik wist dat ik goed zat”, vertelt De Rooy. “We hadden de auto zelf al bijna los toen de Maz kwam. Die heeft me het laatste rukje gegeven.” Dat hij vast was gereden, weet De Rooy aan zichzelf. “Eigen stomme fout. Voor een duinenetappe pak ik altijd een pilletje tegen wagenziekte, maar die was ik vergeten, dus ik was misselijk.”

Ondanks het kwartiertje graven had De Rooy een marge van meer dan een uur opgebouwd op Nikolaev. Op de bumper van de Maz reed De Rooy het tweede deel van de proef. “In het stof van Viazovich maakten we een klap in een greppel, waardoor het voorwiel krom stond. In de laatste snelle sector heb ik daardoor tijd laten liggen.” Nikolaev wist op dat stuk door plankgas naar de finish te rijden de schade te beperken. Hij kwam op 36 minuten van Viazovich en 34 minuten van De Rooy over de finish.

Ondertussen waren ook Sotnikov en Van Genugten onderweg. De Rus had duidelijk in de gaten dat hij als virtueel leider van het klassement aan de proef begon en nam geen risico’s.

Schrijf u hieronder in voor onze dagelijkse mailupdates en mis niks van de Dakar Rally van 2019!

New call-to-action


Verder lezen?

Op 27 en 28 juli is het Truckstar Festival, op het TT-Circuit Assen, het podium voor de nieuwe IVECO S-WAY. IVECO is aanwezig om haar nieuwe model te showen aan het publiek. Iedere bezoeker heeft de unieke kans om op de exclusieve IVECO-stand kennis te maken met de opvolger van de IVECO Stralis. Tijdens een groots evenement in Madrid, vergezeld met wereldspelers Amazon, Shell en Microsoft, werd de IVECO S-WAY op 2 juli gelanceerd. Bij het ontwerp van de nieuwe truck stond de chauffeur centraal. Met een gloednieuwe cabine vol geavanceerde technologieën en connectiviteit is de IVECO S-WAY echt je thuis weg van huis.

Lees meer

IVECO NLS en Geesinknorba hebben onlangs de sleutel van een nieuwe, speciale bio-CNG vrachtwagen overgedragen aan Irado. Dit deden zij tijdens de RDD, Reinigings Demo Dagen, locatie: het Nationaal Militair Museum van Nederland. Door deze succesvolle samenwerking rijden er wagens op basis van hun ingezamelde afval. Daarnaast viel er nog meer te beleven, want er stonden liefst 88 bedrijven hun producten te promoten. Van verschillende soorten veegwagens tot grote trucks, liefhebbers en andere geïnteresseerde bezoekers konden overal rondkijken en sfeer proeven.

Lees meer