Nieuwe brandstoflabels aan de pomp binnen de EU

8/10/2018

Of je nu in Frankrijk tankt, doorrijdt naar Spanje of ergens in Oostenrijk uitkomt, tanken is voortaan in heel Europa hetzelfde. De EU kiest voor eenheid en voert vanaf 12 oktober 2018 brandstoflabels in aan de pomp. Zo is in één oogopslag duidelijk waar de juiste brandstof te vinden is. Ook de voertuigfabrikanten gaan de labels invoeren en zichtbaar maken op nieuw geproduceerde voertuigen. IVECO brengt de labels reeds al enkele maanden aan op al haar modellen.

Welke labels zijn er?

alle labels samen

 

Type benzinebrandstof

Het type benzinebrandstof wordt aangegeven met een cirkel met daarin de hoofdletter E van 'Ethanol', gevolgd door een getal. Het getal, een 5, 10 of 85, geeft het maximum-percentage bio-componenten (ethanol) aan dat in de benzine verwerkt mag zitten.

Type dieselbrandstof

Het type dieselbrandstof wordt aangegeven met een vierkant label. Er zijn twee labels met daarin de letter B van 'Biodiesel', gevolgd door het getal 7 of 10. Deze getallen geven het maximum-percentage specifieke biodiesel-componenten aan dat er in verwerkt mag zitten. Daarnaast is er een vierkant label met de letters XTL. Dat wil zeggen dat de brandstof synthetisch is en niet uit ruwe aardolie is vervaardigd.

Type gasvormige brandstoffen

De labels voor de vier gasvormige brandstoffen zijn ruitvormig en spreken redelijk voor zichzelf. Zo staat H2 voor Waterstof, CNG voor Compressed Natural Gas, LPG voor Liquefied Petroleum Gas en LNG voor Liquefied Natural Gas.

Waar vind je de labels?

• Op de pomp én op het vulpistool bij de pomp
• Op de voertuigen zelf, vlakbij de tankdop of vulklep van nieuw geproduceerde voertuigen
• In het instructieboekje van het voertuig

Op het moment dat je gaat tanken kijk je dus naar het label in je tankdop en vervolgens zoek je naar hetzelfde label op de pomp bij het tankstation. Je zult dan altijd de juiste brandstof voor je voertuig gebruiken.

In welke landen?

Het gebruik van brandstoflabels geldt voor alle 28 lidstaten van de EU en de EEA-landen (IJsland en Noorwegen). Ook in Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije en hoogstwaarschijnlijk ook in alle openbare tankstations in het Verenigd Koninkrijk zal je na 12 oktober 2018 brandstof labels aantreffen.

Meer lezen?