Morocco Desert Challenge 2019: Kapotte band voor Ton van Genugten in eerste etappe

13/04/2019

Een spectaculaire start op het strand gevolgd door een mooie dag over snelle pistes: dat is de korte samenvatting van Ton van Genugten van de eerste etappe van de Morocco Desert Challenge. Over de 218 kilometer van Plage Blanche naar Abetteh in het diepe zuiden van Morokko deed hij net iets meer dan drie uur.

De 13 minuten die Van Genugten verloor op etappewinnaar Martin van den Brink konden worden verklaard door een kapotte band op 20 km in de etappe. “We startten twee aan twee met de nieuwe MAZ van Viazovich”, vertelde Van Genugten na aankomst. “Dat was wel gaaf, met die twee torpedo’s naast elkaar. Ik trok hem er met de Iveco zonder al te veel moeite uit, maar dat voordeel was ik na het strand weer kwijt. Op ongeveer 20 km raakte ik met de wang van de band een grote, puntige steen. Er zat een groot gat in de band, dus die moesten we wisselen. In die tijd kwam niet alleen de MAZ voorbij, maar ook Maurik van den Heuvel, Igor Bouwens en nog wat trucks.”

Van Genugten kon niet anders dan achter aansluiten, maar 100 kilometer verderop bleek dat niet eens zo’n nadeel op een stukje met lastige navigatie. “Alles wat mij voorbij was gekomen, kwam daar teruggereden, dus die tijd had ik zo terug. We moesten ook wel een beetje zoeken, maar niet zo lang als zij. Daarna was iedereen aan het zoeken, dus de hele kluit verloor dezelfde tijd. Het laatste stukje hebben we weer goed kunnen doorrijden.”

Het was vooral wennen voor Van Genugten aan het rijgedrag van de Iveco Powerstar met onafhankelijke wielophanging. “In de korte, scherpe bochten stuurt ie wat zwaarder. Ik ben gewend dat ik snel kan reageren en eventueel corrigeren, maar dat is bij deze auto dus iets anders. Maar de vooras is wel ongelooflijk, zoals die veert. Echt super.”

Met zijn tijd van 3.00.15 werd Van Genugten negende. Dat was niet wat hij vooraf in gedachten had, maar erg is het ook niet. “Ik moet gewoon nog wennen aan de truck en zo’n kapotte band kan iedereen overkomen. Ik ben wel heel tevreden met hoe het rijden ging, dus het kan alleen maar beter worden.”

mdc2019_004

Meer lezen?