Morocco Desert Challenge 2019 breekt alle records

15/04/2019

Afgelopen zaterdag 13 april is de Morocco Desert Challenge van start gegaan. Ook Team de Rooy rijder Ton van Genugten doet hieraan mee met een IVECO Powerstar. Wij houden je graag verder op de hoogte van deze rally, met dank aan de journalisten van Rallymaniacs die aanwezig zijn op locatie om verslag te doen van deze race.

Met ruim 50 procent meer deelnemers dan vorig jaar op de startlijst, en bij de side-by-sides zelfs een verdubbeling, breekt de Morocco Desert Challenge 2019 alle records. Dit jaar doen bijna 300 rally-raid voertuigen, 210 assistentietrucks en -auto’s, en 1300 personen aan de elfde editie van het evenement, die daarmee is uitgegroeid tot het tweede grootste crosscountry-rally ter wereld.

In de truck-categorie is de Morocco Desert Challenge zelfs de grootste, met 35 racetrucks. “Het is met trots dat we kunnen zeggen dat er tal van topteams aan de start staan”, zegt Gert Duson, de Belgische MDC-directeur. “Klinkende namen als MAZ, De IVECO’s van Team De Rooy en Gregoor, de MAN’s van Veka, de Renaults van Mammoet en Riwald en de Scania’s van DakarSpeed, Versteijnen en Miklos Kovaks. Allen zijn bovendien pure racetrucks, dus geen snelle-assistentietrucks. Het belooft een fantastische strijd van zeer hoog niveau te worden.”

De andere categorieën doen niet onder voor de trucks, met ongeveer 80 rally-auto’s, ruim 70 motoren en quads, meer dan 60 ssv’s en 30 raid-auto’s. Ook in deze klassen komen tal van bekende namen van internationale allure aan de start, met onder andere top 10-Dakarrijders als Joan Pedrero bij de motoren en Erik van Loon, Paulo Ferreira, Hennie De Klerk, Thomas Bell en Fernando Alvarez bij de auto’s. “Ondanks dat steeds meer toprijders de MDC weten te vinden, blijft de traditionele, gemoedelijke spirit gehandhaafd”, stelt Duson. “Morocco Desert Challenge is en blijft een amateurrally. Dat is te merken aan bijvoorbeeld het grote aantal inschrijvingen bij de SSV’s. In deze laagdrempelige categorie met een grote funfactor zien we een ruime verdubbeling van het aantal deelnemers, van 28 inschrijvingen vorig jaar naar 62 in deze editie.”

Het programma dat de deelnemers krijgen voorgeschoteld bevat acht uitdagende etappes. Het avontuur begon in Agadir, waar op 11 en 12 april de keuringen zijn. In deze elfde editie heeft de navigatie een nog belangrijkere rol gekregen. “Snelheid alleen is niet voldoende”, zegt Duson. “De navigatie zal veel van de deelnemers vergen en zal de snelheid er hier en daar flink uit halen.

Het officiële startsein voor de wedstrijd is zaterdag 13 april gegeven op het inmiddels traditionele Plage Blanche aan de Atlantische kust. De route die sportief directeur Jean-Claude Kaket heeft uitgezet leidt de deelnemers via de Marokkaanse Sahara in het uiterste zuiden en de adembenemende duinengebieden in het oosten van Marokko naar het noorden waar op 20 april de finish is in Saïdia aan de Middellandse Zee. “Het is letterlijk coast-to-coast, 2500 kilometer wedstrijd zonder ook maar 1 km liaison, door alle variaties aan landschappen die Marokko te bieden heeft. Er ligt een compleet nieuwe route, waarmee we tegemoet komen aan zowel nieuwe als jarenlange trouwe deelnemers en aan zowel toprijders als aan de mensen voor wie de Morocco Desert Challenge een vakantie is, want nogmaals: MDC is en blijft een amateurrally waarin gemoedelijkheid even belangrijk is als de wedstrijd zelf.”

mdc2019_006

Meer lezen?