Leerlingen van De Overlaat maken kennis met bedrijfswagentechniek

6/11/2019

Onlangs hebben Lucien Peskens van IVECO NLS en Antoon van der Burgt van het Koning Willem I College (te ’s-Hertogenbosch) een bezoek gebracht aan Scholengemeenschap De Overlaat in Waalwijk. Met passie vertelden zij alles over vrachtwagentechniek en de mbo-opleidingen voor bedrijfswagentechniek.

IMG_4572-1-1-1Het Koning Willem 1 College (KW1C) is een mbo school met opleidingen in voertuigentechniek. Antoon van der Burgt licht, als docent Voertuigtechniek, toe: “Als 'Truck Academy' school hebben we een samenwerkingsverband met alle grote truckdealers in de regio Noord-Brabant. De truck dealers 'kopen' zich in en zijn zo verzekerd van leerlingen.”

Aandacht voor de opleiding tot Bedrijfstechnicus
Het Koning Willem I College vindt het belangrijk om veel aandacht te geven aan de inhoud van de opleidingen tot bedrijfswagentechnicus. Antoon van der Burgt: “Dit is een vak wat nog niet veel bekendheid geniet onder jongeren. De jongens/meisjes die voor dit vak kiezen hebben vaak affiniteit met transport en zwaar materieel. Als docent bedrijfswagentechniek, probeer ik meer leerlingen kennis te laten maken met dit vak. Daarom bezoek ik een aantal vmbo scholen in de omgeving waar autotechniek aangeboden wordt. Dit zijn scholen in Veghel, Oss, Den Bosch, Wijk en Aalburg en dus ook Waalwijk. Bij deze bezoeken nodig ik een bij de Truck Academy aangesloten truckdealer uit om een praktische blik op het vak te bieden.” Lucien Peskens heeft daarom, namens IVECO Schouten, samen met het Koning Willem I College een bezoek gebracht aan Scholengemeenschap De Overlaat in Waalwijk.

Een geweldige ervaring
Lucien Peskens, Sales Area Manager van IVECO NLS, kijkt met veel plezier terug op het schoolbezoek aan De Overlaat en wat hem betreft krijgt dit een vervolg. “Ik vind het géweldig om jonge mensen te enthousiasmeren om voor het monteursvak te kiezen, en dan vooral voor de zware voertuigen. We geven het een extra dimensie door een internationale trekker naar een school te brengen, en dat blijkt te werken. De leerlingen zijn enthousiast en willen allemaal in de cabine en achter het stuur zitten. Ook laten we de cabine kantelen om de motor te laten zien en dat spreekt tot de verbeelding. Het zijn leuke en zinvolle projecten en daarom werk ik graag hieraan mee. Het is een goed initiatief geweest om deze samenwerking op te zoeken. We hebben namelijk een gemeenschappelijke wens: Een toekomst met meer vrachtwagenmonteurs.”

Een geslaagde dag
Het contact tussen alle partijen is ontstaan via Bert Luijten, docent van De Overlaat. Hij legde het eerste contact met het Koning Willem I College. Vanuit daar is het balletje gaan rollen naar Antoon van der Burgt en Lucien Peskens. Wim van Wanrooij vertelt als docent Mobiliteit & Transport van De Overlaat enthousiast over het schoolbezoek: “Er werd goed en duidelijk verteld over de opleiding Bedrijfswagentechnicus en er werd uitgelegd wat het vak inhoudt. Ook was het voor leerlingen mogelijk om een moderne truck te bekijken van binnen en onder de motorkap, in dit geval onder de cabine. Ze kregen daar goede en duidelijke informatie over. Met een goed gevoel kijken we terug op de geslaagde dag. De leerlingen en docenten van Mobiliteit & Transport vonden het leuk. We zouden het dan ook fijn vinden, als dit minimaal eenmaal per jaar mag plaats vinden. Het is weer eens wat anders dan de bestaande lessen en ook wij blijven zo op de hoogte.”

Bedrijfsautotechnicus
Het project is door Antoon van der Burgt opgezet met als doel meer leerlingen geïnteresseerd te krijgen in het vak van bedrijfsautotechnicus. “Ik onderhoud hierbij de contacten met de vmbo scholen en vraag hierbij de aangesloten truck dealers om deelname. Hierbij probeer ik iedere dealer een kans te geven, zodat alle merken vertegenwoordigd zijn. De bezoeken zijn aan derdejaarsleerlingen van een vmbo autotechniek. Zij staan namelijk nog aan het begin van hun carrière en hebben nog de mogelijkheid om te proeven aan de verschillende richtingen. Bij ieder bezoek lukt het om 3 á 4 leerlingen geïnteresseerd te krijgen om een stageplek te gaan zoeken bij een truckdealer. De ervaring leert dat er vanuit deze stage vaak een BBL-contract volgt.”

Een win-win situatie
Antoon van der Burgt: “Ieder schoolbezoek is een feest om te doen. De leerlingen krijgen hierbij een goed beeld van het vak en de mogelijkheden. Daarnaast geeft het mij de mogelijkheid om de contacten met de leermeesters aan te halen. Voorafgaand aan het bezoek aan De Overlaat ben ik bijvoorbeeld eerst naar de IVECO vestiging in Tilburg gegaan om daar eens een kijkje te nemen. Twee van mijn leerlingen die daar werken hebben mij een leuke rondleiding gegeven. Daarnaast hebben de truckdealers direct contact met de vmbo docenten die de leerlingen bieden die later wellicht in de truckbranche gaan werken. Al met al is het dus een win-win situatie waar iedereen beter van wordt.”

Meer lezen?