IVECO Blog Nederland | IVECO, drive the road of change

De gevolgen van de Belgische tolheffing op BE-combinaties

Geschreven door IVECO | 19/05/2021

Sinds 2018 wordt er in België tol geheven op BE-combinaties met een maximaal toegelaten massa (MTM) onder 3,5 ton. Het gaat daarbij uitsluitend om opleggertrekkende voertuigen die bedoeld zijn voor goederentransport. Deze voertuigen zijn verplicht om een ingeschakelde On Board Unit aan boord te hebben die voldoet aan de Belgische wetgeving. Lees in deze blog alles over de kilometerheffing in België.

Wat zijn BE-combinaties?

De Belgische wet omschrijft BE-combinaties als opleggertrekkende trekkers met een maximaal toegelaten massa (MTM) van minder 3,5 ton. Het gaat specifiek om de voertuigcategorie N1 met carrosseriecode BC. Een BE-combinatie is een aaneenschakeling van een BE-trekker en een BE-trailer waar de bestuurder in het bezit moet zijn van een BE-rijbewijs. Een BE-trekker heeft alleen een cabine en een koppelschotel om een aanhangwagen (BE-trailer) aan te koppelen. In de praktijk worden deze voertuigen ingezet voor het transport van goederen. De BE-combinaties onderscheiden zich zo van gewone bestelwagens met een trekhaak, zoals de IVECO Daily bestelwagen, waar occasioneel een aanhangwagen aan gekoppeld kan worden. In deze blog lees je verder alles over de zeven belangrijke speerpunten bij het configureren van jouw bedrijfswagen.

Ben je zelf in het bezit van een BE-combinatie of wil je in de toekomst graag een BE-trekker aanschaffen, zoals de Daily Trekker? Lees dan vooral nu ook deze blog voor meer informatie over een IVECO BE-trekker.

De tarieven

Het tarief dat van toepassing is voor BE-combinaties, is het tarief voor voertuigen met een totaalgewicht van maximaal 12 ton. Hoeveel tolheffing je moet betalen is afhankelijk van 3 parameters: type tolweg, de Euronorm en de Maximaal Toegelaten Massa (MTM) van het voertuig. Met betrekking tot de tarieven maakt het geen verschil of je nu dag/nacht rijdt of tijdens/buiten de spitsuren. Op welke wegen moet je in België dan precies tolheffing betalen? Raadpleeg de tolkaarten voor zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel. Hieronder kan je alvast een kort overzicht terugvinden van de tarieven:

3,5 – 12 ton

Vlaanderen

Brussel autosnelweg

Brussel binnenstedelijk gebied 

Wallonië 

[€ / km]

Euro 0

0,122

0,155

0,200

0,157

Euro 1

0,122

0,155

0,200

0,157

Euro 2

0,122

0,155

0,200

0,157

Euro 3

0,101

0,134

0,173

0,135

Euro 4

0,068 

0,101

0,140

0,102

Euro 5

0,056

0,089

0,126

0,080

Euro 6

0,046

0,079

0,105

0,080 

Bron: http://www.viapass.be/

Hoe de tol betalen?

Wie in het bezit is van een betrokken voertuig, moet verplicht een On Board Unit (OBU) installeren. Dit toestel registreert hoeveel kilometers je gereden hebt op de Belgische wegen en stuurt automatisch de te betalen tolheffing naar een facturatiecentrum dat je vervolgens een factuur stuurt. Een On Board Unit kun je aanvragen bij een Road User Portal of via een service punt. Deze service punten zijn 24/7 beschikbaar voor het afhalen, opladen en terugbrengen van je OBU. Voor het registreren van je voertuig, heb je documenten nodig met volgende gegevens:

  • Kentekennummer
  • Land van oorsprong van het voertuig
  • Maximale Toegelaten Massa van de slepen (MTMS) van het voertuig
  • Emissieklasse

Wie in het bezit is van een voertuig van het type N1 BC, moet extra documentatie uploaden om in orde te zijn. Deze documenten moeten duidelijk vermelden dat het om een oplegger trekkend voertuig gaat van het type BC. Volgende documenten moet je zeker toevoegen:

  • Technische fiche
  • Kentekenbewijs
  • Identificatieverslag
  • Gelijkvormigheidsattest
  • Document van de ombouwer

Ook moet je een kopie van alle belangrijke boorddocumenten (keuringsbewijs, verzekeringspapieren,…) uploaden. Wil je geen boetes en de zekerheid hebben op correcte tolbedragen? Zorg dan dat de voertuiggegevens die geregistreerd zijn op de Road User Portal of bij een service point overeenkomen met de gegevens op je boorddocumenten. Na het betalen van een waarborg van €135,-, ontvang je een OBU-toestel. Na ontvangst van je On Board Unit, is het tijd om deze te installeren. Met behulp van zuignappen kun je dit toestel gemakkelijk op de voorruit van je cabine aanbrengen. Het systeem berekent automatisch via GPS-technologieën de gereden kilometers op de Belgische wegen. Daarom moet je OBU altijd aanstaan in België, zelfs op tolvrije wegen.

Vrijgestelde voertuigen

  • Voertuigen die een maximaal gewicht kennen van 3,5 ton, blijven vrijgesteld van een tolheffing. Dit zijn voertuigen die mogelijk een aanhangwagen kunnen trekken. Bijvoorbeeld een bestelwagen of terreinwagen die een aanhangwagen trekt met een trekhaak, moet geen kilometerheffing betalen. Verder zijn er nog enkele categorieën van voertuigen vrijgesteld van een tolheffing.

  • Voertuigen die worden gebruikt door defensie, Bescherming Burgerbevolking, brandweer en politie.
  • Voertuigen voor medische doeleinden.
  • Voertuigen die worden gebruikt voor de landbouw, tuinbouw of bosbouw en die slechts in beperkte mate worden gebruikt op de openbare weg in België. 

Nieuwe Daily trekker 

Met zijn wendbaarheid en betrouwbaarheid biedt de IVECO Daily Trekker een antwoord op al jouw transportproblemen. Deze veelzijdige bedrijfswagen kun je namelijk volledig naar wens vormgeven, zodat het voertuig altijd aan je wensen voldoet. Bekijk daarom nu ook deze blog en lees waarom jij bij jouw nieuwe trekker moet kiezen voor een automatische versnellingsbak (Hi-Matic).

Ontdek in onze brochure nu de mogelijkheden bij de Daily Trekker en kom met ons in contact voor een advies op maat. Vraag via deze link hiervoor een gesprek/offerte aan.