header-blog-welk-rijbewijs-heb-je-nodig-voor-een-bedrijfswagen-of-vrachtwagen

Welk rijbewijs heb je nodig om met een bestel- of vrachtwagen te rijden?

20/08/2019
- laatst geüpdatet op 29/12/2020

Om in Europa legaal op de weg te rijden in een bedrijfswagen moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Het type rijbewijs verschilt per voertuig, aangezien dit wordt bepaald op basis van het maximale gewicht (GVW). Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten rijbewijzen en de regels die gelden voor jouw voertuig(en).

Het totale gewicht van jouw bedrijfswagen wordt berekend op basis van het bruto gewicht van het voertuig met het laadvermogen hierbij opgeteld. Het type rijbewijs wordt vastgesteld op basis van het maximale gewicht van het voertuig. Per gewichtsklasse gelden verschillende types rijbewijzen. We starten met de lichte bestelbussen.

B-rijbewijs - ≤ 3.500 kg

Bij voertuigen met een toegestane maximummassa tot en met 3.500 kg is rijbewijs B voldoende. Hierbij geldt dat je een motorvoertuig mag besturen dat geschikt is voor het vervoeren van maximaal 8 personen (exclusief bestuurder). Daarnaast kun je ook met een oplegger rijden met een maximumgewicht van 750 kg zolang de totale grenswaarde van 3.500 kg niet wordt overschreden. Onder deze criteria vallen de meeste personenwagens en bepaalde bestelwagens zoals de IVECO Daily.

Is het voertuig samen met een aanhanger toch zwaarder dan de reglementaire 3.500 kg? Dan ben je verplicht om een extra cursus (code 96) te volgen en het rijbewijs B+ te behalen. Hiermee mag jouw voertuig plus aanhangwagen maximaal 4.250 kg wegen. Je hebt een BE-rijbewijs nodig zodra je met een grote oplegger wilt rijden die zwaarder is dan het bruto gewicht van het motorvoertuig. Het trekkende voertuig mag hierbij niet meer wegen dan 3.500 kg.

Welke rijbewijs heb je nodig bij de Daily? 01

C-rijbewijs - > 3.500 kg

Heeft jouw voertuig een toegestane maximummassa dat hoger ligt dan 3.500 kg en kunnen we spreken van een lichte of zware vrachtwagen? Dan ben je verplicht om een vrachtwagenrijbewijs te halen. Hierbij voorziet de wetgeving rijbewijs C en C1. Ook hier ligt het verschil tussen beide in de toegelaten maximummassa. Bij vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kg ben je verplicht om in het bezit te zijn van rijbewijs C. Voor ‘lichte’ vrachtwagens waarbij de toegestane maximummassa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg ligt is rijbewijs C1 voldoende. Bij beide rijbewijzen uit de C-categorie kun je eveneens met een oplegger van maximaal 750 kg rijden. Is jouw aanhanger zwaarder dan de maximum van 750 kg? Dan heb je een CE of C1E-rijbewijs nodig, afhankelijk van de eerder bepaalde categorieën.

Uitzondering voor elektrische voertuigen

Sinds 2018 is er in Nederland een vrijstellingsregeling voor het gebruik van elektrische bestelwagens. De regeling, die minimaal geldig is tot 1 januari 2023, is in het leven geroepen om het voor vervoerders aantrekkelijker te maken om voor dit type bedrijfswagens te kiezen. Hierdoor mogen elektrische voertuigen met een maximum toegestane maximummassa van 4.250 kg met een B-rijbewijs bestuurd worden. De Nederlandse overheid heeft wél voorwaarden gesteld voor de vrijstellingsregeling. Zo mogen de bedrijfsvoertuigen niet gebruikt worden met een aanhangwagen en is de inzet hiervan alleen toegestaan in Nederland. Daarnaast moeten de bestuurders in het kader van de verkeersveiligheid een aanvullende rijopleiding volgen van ten minste vijf uur. Een voorbeeld van een elektrische bestelwagen is de IVECO Daily Electric.

Samengevat

Om alles nog een keer op een rijtje te zetten kun je hieronder het overzicht terugvinden om reglementair in orde te zijn:

Categorie B
Met een B-rijbewijs mag je een auto besturen van maximaal 3.500 kg. Hieronder staan de restricties.

  • Rijbewijs B: maximaal gewicht van 3.500 kg voor voertuig én aanhanger samen. Hierbij mag de aanhanger niet zwaarder wegen dan 750 kg.
  • Rijbewijs B+: maximaal gewicht van 4.250 kg voor voertuig én aanhanger samen.
  • Rijbewijs BE: voertuig en aanhanger mogen elk apart maximaal 3.500 kg wegen.

Ga naar onze website voor meer informatie over de IVECO Daily of bekijk de brochure van de meest veelzijdige bedrijfswagen in zijn segment. Deze is namelijk leverbaar als gesloten bestelbus, bakwagen of BE-trekker.

Categorie C
Is het voertuig zwaarder dan 3.500 kg? Dan heb je een C rijbewijs nodig.

  • Rijbewijs C: maximaal gewicht meer dan 3.500 kg voor voertuig én aanhanger samen. Hierbij mag de aanhanger niet zwaarder wegen dan 750 kg.
  • Rijbewijs CE: maximaal gewicht zwaarder dan 750 kg voor aanhanger.
  • Rijbewijs C1: maximaal gewicht ligt tussen 3.500 en 7.500 kg voor voertuig én aanhanger samen. Hierbij mag de aanhanger niet zwaarder wegen dan 750 kg.
  • Rijbewijs C1E: maximaal gewicht is 12.000 kg voor vrachtauto + aanhanger. De aanhanger mag niet zwaarder wegen dan 750 kg. 

Ga je met een C-rijbewijs beroepsmatig de weg op? Dan ben je verplicht om een code 95 certificering te halen.


Meer informatie

Twijfel je tussen de aanschaf van een bestelbus of lichte/zware vrachtwagen? Dan verwijzen wij jou graag naar deze blog, zodat je bewust de juiste keuze maakt voor een nieuw bedrijfsvoertuig. Ben je op zoek naar meer laadvermogen? Dan is het raadzaam om een IVECO Eurocargo in overweging te nemen. Bekijk daarom nu ook deze blog: ‘Waarom is een lichte vrachtwagen voor jou ideaal?’ Heb je eerder behoefte aan een persoonlijk advies of heb je nog enkele vragen? Neem dan vandaag nog contact met ons op, vanuit daar helpen wij jou graag verder.

Meer lezen?