bpm

De bpm-vrijstelling loopt nu echt op zijn einde: wat betekent dit voor jou?

21/09/2023
- laatst geüpdatet op 23-02-2024

Er gaat nogal wat veranderen voor de zakelijke rijder. De bpm-vrijstelling voor ondernemers komt te vervallen en toegang tot binnensteden is niet langer een vanzelfsprekendheid. 

Wat is bpm?

Bpm is de afkorting voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. Het is de belasting die je betaalt als je een nieuw voertuig aanschaft of als je een auto uit het buitenland importeert.

Als de Belastingdienst een voertuig aanmerkt als een bedrijfswagen met een maximummassa van 3.500 kilo, krijgt de bestelauto een grijs kenteken en was het tot dusver een gegeven dat de auto werd vrijgesteld van bpm. Deze tijd is voorbij! 


Grijs wordt groen

De ommekeer van grijs naar groen is in volle gang. Het zogenaamde grijs kenteken voordeel is bijna passé. Ook als ondernemer ga je een belastingheffing betalen. De hoogte hiervan wordt afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig: hoe ‘groener’, hoe lager de bpm. 


Wat betekent dit concreet?

Elektrische bestelauto’s, zoals de 100% elektrische IVECO eDaily, zijn volledig emissievrij en blijven daarom vrijgesteld van bpm.  Als je overstapt naar een elektrisch voertuig, betaal je ook na 2024 geen bpm en hoef je je geen zorgen te maken. Voor alle andere gevallen geldt: het is nu of nooit! De kosten per gram CO2-uitstoot per kilometer worden € 66,91, waardoor de belastingheffing op je volgende bestelauto zomaar € 20.000,- of meer kan bedragen: een hoop geld.


2025 dichterbij dan je denkt

Verschillende voertuigen hebben verschillende levertijden. Zo heeft een voertuig met een opbouw dat individueel gekeurd moet worden, een langere levertijd dan een bestelauto. IVECO staat klaar om je te helpen en heeft verschillende uitvoeringen in bestelling staan en nog voldoende voertuigen op voorraad.

Bekijk ons aanbod

Jij bent nu aan zet!

Laat ons weten wat jouw wensen zijn, zodat we een voertuig voor je kunnen reserveren en voor je aan de slag kunnen gaan. Het moment van registratie is bepalend voor de bpm-vrijstelling en niet het moment van aanschaf. Houd er rekening mee dat we, in het geval van een opbouw, te maken hebben met de overvolle planning van de carrosseriebouwers en het keuringsproces bij de RDW.  Wachten is daarom geen optie meer.

Met een dit jaar geregistreerd voertuig kun je vervolgens nog tot 1 januari 2028 in de zero-emissiezones terecht: win-win!

Alles nog even samengevat

Staat er in de komende jaren een vervanging van je bestelauto op de planning en wil je een voertuig met een verbrandingsmotor blijven rijden? Je kunt enkel dit jaar nog profiteren van de bpm-vrijstelling en zomaar € 20.000,- of meer besparen. Je nieuwe voertuig moet hiervoor uiterlijk op 31-12-2024 geregistreerd zijn in het Nederlandse kentekenregister en daarvoor moet het voertuig compleet zijn. Om dit te kunnen bewerkstelligen, is het zaak om nu te handelen!

Neem vandaag nog contact met ons op, dan gaan wij voor jou aan de slag! Vraag hier je adviesgesprek aan. 

Twijfel je tussen het kopen of leasen van een bestelauto, ook dan is IVECO er voor jou. IVECO Capital kan je een aanbod doen dat volledig aansluit op jouw wensen en waarbij je optimaal kunt profiteren van de huidige voordelen. Ben je direct op zoek naar meer informatie omtrent het financieren van jouw nieuwe bedrijfswagen, kijk hier.

Meer lezen?