bpm

Bpm-vrijstelling vervalt; wat moet je weten?

21/09/2023

Er gaat nogal wat veranderen voor de zakelijke rijder. De bpm-vrijstelling voor bestelwagens met een verbrandingsmotor komt per januari 2025 te vervallen. Via deze blog informeren we je over de gevolgen van deze voorgenomen wetswijziging voor jouw onderneming.

Wat is bpm?

Bpm is de afkorting voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. Het is de belasting die je betaalt als je een nieuw voertuig aanschaft of als je een auto uit het buitenland importeert.

Als de Belastingdienst een voertuig aanmerkt als een bedrijfswagen met een maximummassa van 3.500 kilo, krijgt de bestelauto een grijs kenteken en wordt deze tot januari 2025 nog vrijgesteld van bpm.


Grijs wordt groen

Januari 2025 gaat de ommekeer van grijs naar groen vertegenwoordigen. Vanaf dat moment is het zogenaamde grijze kenteken voordeel passé en ga je ook als ondernemer een belastingheffing betalen. De hoogte hiervan wordt afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig: hoe ‘groener’, hoe lager de bpm. Elektrische bestelauto’s zijn volledig emissievrij en blijven daarom alsnog vrijgesteld van bpm.


Wat betekent dit concreet?

De kosten per gram CO2-uitstoot per kilometer worden €66,91. Dit betekent dat de belastingheffing op een bestelauto zomaar €20.000,- of meer kan gaan bedragen.


2025 dichterbij dan je denkt

Hoewel 2025 nog ver weg lijkt, is het raadzaam om tijdig in te spelen op de ingrijpende voorgestelde bpm-verandering. De industrie kampt nog altijd met langere levertijden; een vandaag bestelde bestelauto, staat niet morgen voor de deur.

Regeren is vooruitzien

2023 is hét jaar om te onderzoeken of een elektrische bestelauto binnen jouw werkterrein toepasbaar is. Waarom?

  • Elektrische bedrijfsauto’s zijn goed beschikbaar, waardoor een eerlijke vergelijking mogelijk is;
  • We krijgen te maken met zero-emissiezones. Met een elektrisch bedrijfsvoertuig behoud je toegang tot deze gebieden;
  • Bij de aanschaf van een elektrische bedrijfsauto hoeft geen bpm te worden betaald, waardoor het daadwerkelijke prijsverschil tussen een elektrische en diesel bestelauto aanzienlijk kleiner wordt.

Maak kennis met de IVECO eDaily

Ook als je een bestelauto met een verbrandingsmotor wilt blijven rijden, kan het slim zijn om een geplande aanschaf naar voren te halen. Dit om gebruik te kunnen maken van de huidige bpm-vrijstelling en zo flink wat euro’s te besparen. Het is daarbij belangrijk om te beseffen dat niet het moment van aanschaf telt, maar het moment van registratie. Bpm moet worden betaald zodra het voertuig in het Nederlands kentekenregister wordt geregistreerd. Alle bestelwagens die vóór 1 januari 2025 geregistreerd worden, zijn nog vrijgesteld van bpm en daardoor financieel een stuk aantrekkelijker.

Bekijk ons aanbod

Hoe kunnen wij helpen?

IVECO is er om je te adviseren en jou als ondernemer te ondersteunen. Heb je vragen of behoefte aan advies? Laat het ons weten. Samen met onze collega’s zetten wij ons in voor jouw mobiliteitsvraagstuk..

Twijfel je tussen het kopen of leasen van een bestelauto, ook dan is IVECO er voor jou. IVECO Capital kan je een aanbod doen dat volledig aansluit op jouw wensen en waarbij je optimaal kunt profiteren van de huidige voordelen. Ben je direct op zoek naar meer informatie omtrent het financieren van jouw nieuwe bedrijfswagen, kijk hier of vraag een adviesgesprek aan.

Meer lezen?