iveco_daily_camper_avonturen_van_fred_blog_1_header

De avonturen van Fred #1 - Kennismaking

16/09/2021

Ciao! Wij zijn Erik (31) en Lisa (31). Wij wonen, werken en reizen sinds juli 2020 in onze IVECO Daily, genaamd: Fred (uit 2003). Na ruim een jaar door Europa gereisd te hebben, nemen wij jullie in de komende periode mee op onze overland tocht naar Japan. Je kunt je wel voorstellen dat dit - zeker in tijden van corona - niet zonder slag of stoot gaat. Maar net als onze trouwe IVECO vierwieler zijn wij ‘unstoppable’ en klaar voor het avontuur. We stellen ons graag aan je voor!

Onze IVECO Daily 2003

Fred is een IVECO Daily uit 2003 en komt uit de stal van Cornelis bedrijfsauto’s in Groningen. Voor dat Fred een camper werd, heeft hij dienstgedaan als rijdend laboratorium voor de provincie. Het is de inmiddels gesaneerde L29 uitvoering en is daarmee de lichtste die ooit is gemaakt binnen de IVECO familie. Dit biedt ons een hoop voordelen: een robuust maar lichtgewicht vrachtwagen chassis, een onvoorstelbaar kleine draaicirkel en de mogelijkheid om met zijn compacte formaat in elke binnenstad te parkeren.

Downside, Fred is niet direct gemaakt voor een dergelijke beproeving als een overland tocht richting Japan. Het is immers geen 4x4 en met een toelaatbaar gewicht van 3200 kg moeten we elke kilo zorgvuldig afwegen. Een extra brandstoftank of jerrycans met grote hoeveelheden schoon drinkwater zitten er dus niet in. Bij elke landsgrens die we passeren krijgen we gefronste wenkbrauwen en kiezen de douanemedewerkers of andere nieuwsgierigen zorgvuldig hun woorden: “Why so small?” of “You really live here?”. Ja, Fred is toch echt ons huisje op wielen en de thuisbasis voor onvergetelijke vanlife avonturen.

Reisstel.nl

iveco_daily_camper_avonturen_van_fred_blog_1_kennismaking

Wij zijn dus Erik & Lisa, en hebben ons huisje, boompje, beestje bestaan eind 2019 gedag gezegd om te kiezen voor een nieuwe levensstijl. Erik werkte als Area Manager bij een internationale meubelfabrikant en Lisa werkte als Producer bij de KRO-NCRV. Twee leuke banen, leuke teams, maar niet iets waar we onze avontuurlijke ambities in kwijt konden. En dus gooiden we het roer om, zegden onze banen op, startten ons reisblog Reisstel.nl en kochten twee tickets enkele reis naar Bangkok. Als klapper op de vuurpijl zaten we een dag voor vertrek bij de notaris om de verkoop van onze hoekwoning in het centrum van Bussum af te ronden.

Met alleen onze rugzakken vertrokken we januari 2020 richting het grote avontuur: onbeperkt op reis. Het waren twee(!) geweldige maanden, maar toen was daar de harde werkelijkheid genaamd Corona. We kregen vanuit Buitenlandse Zaken het dringende advies om z.s.m. naar Nederland terug te keren. Heel veel sneller dan verwacht stonden we dus alweer op de stoep bij onze familie. De eerste maanden waren we nog in de overtuiging dat Corona over zou waaien na de eerste lockdown, maar richting de zomer werd het langzaam duidelijk dat het een blijvertje was.

Fred werd ons huis

In de tussentijd stond Fred te shinen op het erf van Eriks ouders, die hem zes jaar eerder als project hadden omgebouwd tot camper. Zij wilden hem eigenlijk gaan verkopen omdat ze er niet veel meer mee wilden reizen, terwijl wij niets liever zouden doen dan op pad gaan om het vanlife ontdekken! Dit bleek een match made in heaven. Erik droomde altijd al van een stoere 3.0 liter 4x4 Daily of een echte overland truck om de meest uitdagende terreinen te bedwingen, maar het budget was helaas niet toereikend. Zodoende volgde er een cosmetische ingreep waarbij er een bullbar, dakterras, verstralers, ladder en bestickering werden toegevoegd aan Fred. Zo is hij nu ook een tough guy😉. Maar ook de binnenkant van de bus werd aangepakt: we wilden er ons eigen huisje van maken. Enkele weken later waren we klaar voor onze eerste reis als trotse eigenaren van Fred 2.0.

Op dit moment hadden we nog geen enkele nacht in een camper doorgebracht en hadden we geen flauw benul hoe het vanlife ons zou bevallen en hoe deze eerste reis eruit zou komen te zien. Ben je benieuwd hoe dit eerste deel van onze reis zowel ons als Fred is bevallen? Spoiler alert: Fred was zwaar teleurgesteld dat hij juist in Turijn werd overvallen… Dan zien we je graag de volgende keer weer. We zullen dan ook meer vertellen over ons plan richting Japan.

Meer lezen?