team_de_rooy_dakar_rally_2022_header

Team De Rooy met vier trucks aan de start van Dakar 2022

8/10/2021

Team De Rooy komt aan de start van de Dakar Rally 2022 met vier gloednieuwe trucks, met een volledig Nederlandse line-up, verdeeld over twee teams. Petronas Team De Rooy IVECO bestaat uit Janus van Kasteren jr, Hans Stacey en Mitchel van den Brink, Mammoet Team De Rooy IVECO wordt vertegenwoordigd door Martin van den Brink. Met deze sterke samenstelling, een mix van ervaring en jong talent, wil Team De Rooy een serieuze gooi doen naar de podiumplaatsen in Saoedi-Arabië.

De terugkeer van Hans Stacey – na vijf jaar afwezigheid – en de komst van Martin van den Brink in het team mogen gerust als verrassend worden bestempeld. Daar ging een roerige en emotionele periode aan vooraf. Met Van Kasteren en Van den Brink junior, en Ton van Genugten en Federico Villagra was de bezetting aanvankelijk rond.

Het tragische overlijden van Ton van Genugten sloeg zowel fysiek als mentaal een groot gat. Rond dezelfde periode werd duidelijk dat de Argentijn Federico Villagra zich moest terugtrekken. Gerard de Rooy nam daarop contact op met Martin van den Brink. “Ik werd gevraagd om voor het team te rijden na het overlijden van Ton. Ik vond het verzoek emotioneel, maar ook eervol,’’ zegt de 51-jarige Van den Brink. “Deze kans kan ik niet laten lopen. Naast het fabrieksteam van Kamaz is De Rooy het team met de meeste ervaring.”

Dat zijn zoon Mitchel al deel uitmaakte van Team De Rooy is een leuke bijkomende reden voor Van den Brink. “Het is zowel voor mij als voor mijn zoon een mooie kans voor de toekomst. De Rooy geeft jonge rijders als Mitchel, maar ook Janus van Kasteren een kans. Dat is prachtig. Ik wil ook verder kijken en Mitchel krijgt de gelegenheid om zich verder te ontwikkelen.”

team_de_rooy_iveco_powerstar_2022_frontMartin van den Brink vormt het ‘oranje team’ binnen Team De Rooy en komt aan de start onder de vlag Mammoet Rallysport Team De Rooy IVECO, met de IVECO Powerstar. Hij wordt aan boord bijgestaan door navigator Peter Willemsen en monteur Bernard der Kinderen. Janus van Kasteren jr, Hans Stacey en Mitchel van den Brink vormen het ‘groene team’, onder de vlag Petronas Team De Rooy IVECO. Hans Stacey had in een eerder stadium al eens geïnformeerd bij zijn neef Gerard de Rooy of er een Powerstar ‘over’ was. “Dat was toen niet het geval, maar na de afmelding van Villagra wel. Het is een onverwachts leuke ontwikkeling om in drie continenten de Dakar te kunnen rijden.”

Met Hans Stacey brengt Team De Rooy een van de meest ervaren (elf deelnames) en succesvolle deelnemers uit de Nederlandse Dakargeschiedenis aan de start, met een overwinning (2007) en twee podiumplaatsen (2006, 2012) op zijn palmares. “De drive om nog een keer Dakar te rijden is er altijd geweest. De wedstrijd in Saoedi-Arabië trekt me bijzonder aan en met een goede truck kan ik nog steeds competitief zijn, ondanks vijf jaar afwezigheid. Ik ben fit en gemotiveerd”, zegt de 62-jarige Stacey, die twee keer per week in de fitnessruimte van Erik van Loon te vinden is, met tot voor kort onder andere Ton van Genugten. Stacey wordt in de Petronas Team De Rooy IVECO Powerstar vergezeld door navigator Anton van Limpt, ook een trainingsmaatje, die aanvankelijk met Van Genugten mee zou gaan, en monteur Randy Smits, voor wie het de eerste Dakar in een wedstrijdtruck wordt.

Janus van Kasteren jr maakte twee jaar geleden al deel uit van Team De Rooy. Samen met navigator Marcel Snijders en monteur Darek Rodewald rijdt hij met de andere Powerstar van het Petronas-team. “Het is tof om met een compleet Nederlands team, met vier sterke rijders de strijd aan te gaan”, vindt de 35-jarige Van Kasteren. “Met zelfs een Dakarwinnaar erbij! We kennen elkaar goed en zijn als team ambitieus. Ik hoop dat we goed kunnen samenwerken. De nieuwe Powerstar is echt een stap vooruit. Ik heb er goed zin in.”

Mitchel van den Brink reed afgelopen januari voor het eerst zelf een Dakar, nadat hij het jaar ervoor als monteur bij zijn vader Martin ervaring opdeed. Als snelle assistentie in Team De Rooy, achter het stuur van de IVECO Trakker in Petronas-kleuren, gaat de lat voor hem weer een stukje hoger. “Het tempo zal iets omhoog moeten om in de buurt van die andere drie te blijven, maar met de IVECO kan dat ook”, analyseert de 19-jarige Van den Brink.

“Om te wennen aan de snelheid heb ik de afgelopen tijd ervaring opgedaan met de Mitsubishi EVO. De truck elke dag veilig naar de finish brengen, bij de andere drie in de buurt blijven en assistentie verlenen waar nodig, is een uitdagende taak, maar eentje waar ik met veel zin naar uitkijk. Met Richard Mouw en Bert Donkelaar heb ik twee ervaren mannen aan boord, die beiden ook goed kunnen sleutelen.”

Komende week zal het voltallige team als voorbereiding op de Dakar Rally 2022 met alle vier de wedstrijdtrucks testen in Marokko. Op 20 november aanstaande worden team en trucks gepresenteerd aan het publiek op de Dakar Preproloog op het Landgoed Duynenwater (het voormalige E3-strand) in Eersel.

Altijd op de hoogte zijn van al het Petronas Team De Rooy IVECO nieuws? Meld je dan aan voor onze Dakar nieuwsbrief.

Meld je aan voor onze Dakar nieuwsbrief

team_de_rooy_iveco_powerstar_2022

Meer lezen?