iveco_in_dakar_2022_header_blog_janus_van_kasteren

Deze IVECO’s strijden mee in de Dakar Rally 2022

30/12/2021

De Dakar Rally keert in 2022 terug van 2 tot en met 14 januari. De duinen van Saoedi-Arabië zijn dit jaar weer het strijdtoneel van de zwaarste rally ter wereld. Tijdens de rally strijden honderden deelnemers verdeeld over maar liefst zeven verschillende klassen, van motoren, tot quads, buggy’s, auto’s en natuurlijk vrachtwagens. Iedereen kent waarschijnlijk de IVECO’s van Team de Rooy wel, die ieder jaar meedoen om de bovenste plekken in het truckklassement van de Dakar Rally. Maar er zijn meerdere deelnemers die meestrijden met een IVECO rallytruck. Wie dat zijn, dat lees je in deze blog!

Petronas Team de Rooy IVECO

Het legendarische Team de Rooy maakte furore in de jaren 80 met vader Jan de Rooy achter het stuur van diverse DAF rallytrucks. De jongere Dakar kijker kent Team de Rooy waarschijnlijk van de groene IVECO’s met zoon Gerard de Rooy achter het stuur. Gerard pakte in 2012 en 2016 de overwinning in het truckklassement van de Dakar Rally.

Dit jaar staat Team de Rooy aan de start met maar liefst vier gloednieuwe IVECO rallytrucks. Het team wordt vertegenwoordigt door een volledige Nederlandse line-up! Het team bestaat uit Janus van Kasteren #504, Vick Versteijnen #515 en Mitchel van den Brink (524), Mammoet Team De Rooy IVECO wordt vertegenwoordigd door Martin van den Brink #506.

Met deze sterke samenstelling wil Team De Rooy de strijd aangaan met het Russische Kamaz Master Team en een serieuze gooi doen naar de podiumplaatsen in Saoedi-Arabië!

iveco_in_dakar_2022_petronas_team_de_rooy_iveco_v2

Big Shock Racing

Martin Macik #503 was in de afgelopen edities steevast in de top 10 van het truckklassement te vinden. Afgelopen jaar behaalde de 32 jarige Tsjech zijn hoogste notering in het eindklassement, een zeer verdienstelijke vierde plek. Dit jaar kan hij rekenen op een tweede truck in Team Big Shock Racing, de ervaren Martin Soltys #510 neemt plaats achter het stuur van een volledig nieuwe IVECO Powerstar genaamd 'Arnie'. Macik racet zelf weer met zijn vertrouwde IVECO Powerstar genaamd 'Charles' en hoopt dit jaar met de support van Soltys een gooi te doen naar een podiumplaats!

iveco_in_dakar_2022_big_shock_racing

Kees Koolen (Project 2030)

Kees Koolen #520 keert dit jaar terug in het truckklassement van de Dakar Rally. Deze Brabantse Dakar veteraan is de enige deelnemer ooit die in alle categorieën van de Dakar gefinisht is. Dit jaar racet hij in een IVECO Powerstar die ontwikkeld is door MM Technology, het bedrijf van Martin Macik. Naast hem zullen Wouter de Graaff en Gijs van Uden plaatsnemen in de IVECO.

Project 2030

De truck van Kees Koolen wordt na de Dakar Rally omgebouwd tot een volledig elektrische rallytruck, het doel is om in 2030 de Dakar Rally volledig emissievrij te kunnen voltooien. Aankomend jaar worden de eerste stappen gezet in dit ambitieuze Project 2030.

iveco_in_dakar_2022_project_2030_kees_koolen

Firemen Dakar Team

Ook Richard de Groot #522 neemt dit jaar weer deel aan de Dakar Rally met een IVECO Powerstar rallytruck. Deze coureur draagt met de trotse de officiële titel van Dakar Legend, deze status verkrijg je na tien deelnames aan de zwaarste rally ter wereld. Dakar 2022 wordt de twaalfde deelname aan de rally voor Richard de Groot en zijn Firemen Dakar Team!

iveco_in_dakar_2022_firemen_dakar_team

Fesh Fesh Team

Albert Llovera #519 keert terug in de Dakar Rally met een IVECO Powerstar van Fesh Fesh Team. In 2020 nam hij deel in een IVECO van Team de Rooy. De 55-jarige Andorrees deed in 1984 als skiër mee aan de Olympische Spelen, waarin hij met zijn 17 jaar de jongste deelnemer was. Het jaar daarop sloeg het noodlot toe tijdens de European Ski Cup in Sarajevo, bij een ernstig ongeluk raakte hij vanaf zijn middel verlamd. Na dit ongeluk is Llovera zich gaan focussen op de rallysport, waarin hij deelnam in een aangepaste auto. De Andorrees heeft 29 WRC-rally’s gereden en maakte in 2007 zijn debuut in de Dakar met een Isuzu. Dit jaar staat hij weer aan de start in een IVECO rallytruck.

iveco_in_dakar_2022_fesh_fesh_team_albert_llovera

Fried van de Laar Racing

Ook het team van Fried van de Laar Racing #530 staat dit jaar aan de start met een IVECO! De broers Ben en Jan van de Laar gaan deelnemen met een in-eigen-huis-gebouwde IVECO Powerstar. Deze truck is in samenwerking Team de Rooy ontwikkeld. Zo werden de trucks ook gezamenlijk met Team De Rooy een week getest in Marokko. Na deze testweek zijn de laatste aanpassingen doorgevoerd en kijkt het team vol vertrouwen uit naar Dakar 2022.

iveco_in_dakar_2022_fried_van_de_laar_racing

Gregoor Racing Team

Het Racing Team van de Belgische IVECO-dealer Gregoor neemt dit jaar ook deel aan de Dakar Rally. Coureur Igor Bouwens #534 stapt achter het stuur van de stoere IVECO T-WAY rallytruck, met een vermogen van 1050 pk en een koppel van maar liefst 5200 Nm!

iveco_in_dakar_2022_gregoor_racing_team_iveco_t-way

Dust Warriors

William van Groningen #535 debuteerde afgelopen jaar in de Dakar. Dit deed hij in een IVECO Powerstar die hij in 2020 heeft overgenomen van Team de Rooy. Ook dit jaar zal hij weer strijden in deze IVECO. Afgelopen jaar viel Team Dust Warriors helaas uit met een kapot differentieel waardoor er enkel nog aandrijving was op de achteras, wat het onmogelijk maakte om de proef uit te rijden. Vervolgens reed Van Groningen over de openbare weg naar het bivak. Hierdoor mocht het team helaas niet meer meerijden voor het eindklassement, maar mochten ze de rally wel uitrijden in het Experience-klassement. Dit jaar gaat het team weer volle bak meestrijden, houd die gifgroene IVECO in de gaten!

iveco_in_dakar_2022_team_dust_warriors

Dutch Desert Wings

Het Brabanse Dutch Desert Wings team van Egbert Wingens #537 neemt deel in een IVECO Powerstar. Deze IVECO wordt echter aangedreven door een DAF motorblok. In de cabine wordt Wingens vergezeld door monteur Marijn Beekmans en de enige vrouwelijke navigator uit Nederland in het truckklassement: Marije van Ettekoven.

iveco_in_dakar_2022_dutch_desert_wings

Italtrans Racing Team

De Italiaanse coureur Claudio Bellina #531 racet dit jaar mee in een nieuwe IVECO Powerstar die ontwikkeld is door Big Shock Racing, het team van Martin Macik. De Italiaan zal de snelle service gaan verzorgen voor Martin Macik, Martin Soltys & Kees Koolen.

iveco_in_dakar_2022_italtrans_racing_team_claudio_bellina

Overdrive Toyota

De Belgische coureur Dave Berghmans #543 strijdt mee in de Dakar Rally, hij zal echter niet vol gas meestrijden voor de bovenste plekken in het truckklassement. De IVECO Trakker fungeert voornamelijk als snelle service voor de Toyota’s van Toyota Gazoo en Overdrive Racing in het autoklassement van de Dakar Rally. De service aan de IVECO Trakker wordt verzorgd door het Gregoor Racing Team.

iveco_in_dakar_2022_overdrive_toyota

Boucou Assistance

Ook het Boucou Assistance team #560 verzorgt service voor diverse teams in het autoklassement. Het team rijdt mee met een IVECO Trakker die ontwikkeld is in samenwerking met Team de Rooy. De 900 pk sterke IVECO wordt bestuurd door de Spanjaard Jose Martins.

iveco_in_dakar_2022_boucou_assistance

Op de hoogte blijven van al het Dakar nieuws?

Schrijf je dan in op onze Dakar Rally nieuwsbrief! Tijdens de rally houden wij u dagelijks op de hoogte over de prestaties van Petronas Team de Rooy IVECO.

Meld je aan voor onze Dakar nieuwsbrief

Meer lezen?