48 uurs etappe deel 2 Janus en Anja

Dakar 2024 - Etappe 6; vervolg 48-uurs etappe

12/01/2024

De 48-uurs etappe was voor Janus de twee zwaarste Dakar-dagen die hij heeft meegemaakt. In de hoge duinen heeft de truck hard te werken en was het echt een gevecht tussen mens en machine. De dag ging verder prima. Ze hebben een paar keer een extra rondje moeten rijden om over een duin te komen, en extra tijd verloren omdat ze twee lekke banden hadden. In het mulle duinzand duurt het nu eenmaal langer om er een krik onder te krijgen. Ze sloten de dag af in bivak B.

48 uurs etappe deel 2 Janus

 

Voor Anja van Loon komt de rustdag precies op tijd

Waar de Dakar Rally voor Anja van Loon, Floor Maten en Marije van Ettekoven uitstekend begon, eindigt de eerste week in mineur. Tijdens de 48-uurs etappe stapelden de problemen zich op voor de dames. Daarbij verleenden zij meermaals hulp aan andere deelnemers, maar dat kostte de dames erg veel tijd.

“Dit was echt heel erg zwaar,” vertelt Anja. “Dit waren echt de zwaarste 48 uur uit mijn rallycarrière. Dat begon gisteren al snel met de truck van Huzink die vaststond in de duinen. We hebben daar geholpen samen met een aantal andere trucks. Daarna die buggy die we moesten ontwijken, maar we waren blij dat we in het bivak aankwamen. Daar wisten we dat het zwaar zou worden vandaag.”

Het was echter nog veel zwaarder dan vooraf gedacht. “We begonnen prima vanochtend, maar we kwamen weer uit bij Huzink die vaststond. Daar hebben we opnieuw geholpen en dat kostte weer veel tijd. Daarna kwamen we niet helemaal in het juiste ritme en gingen we bijna op onze kant, dat wisten we net te voorkomen. De Iveco activeerde daarbij de kill switch, dus moesten alle vloeistoffen weer stabiliseren en dan kun je niks doen. Dat wachten duurde zo lang en je weet dat het hier vroeg donker is.”

De dames konden hun weg wel vervolgen. “Het werd alleen met de kilometer zwaarder en moeilijker. Toen het eenmaal donker werd, was het niet meer te doen. Doordat er zoveel andere trucks problemen hadden, waren wij ook nog de enige die reden. Er was dus niemand die ons nog kon helpen. Maar we zijn eruit gekomen. Nu moeten we nog richting Riyadh.”

Morgen staat de rustdag gepland en die kon voor Anja, Floor en Marije op geen beter moment komen. “We kunnen even bijtanken en uitrusten, dat is ook wel nodig. De tweede week wordt namelijk ook weer lang en zwaar, maar we doen nog steeds mee!”

48 uurs etappe deel 2 Janus

Op de hoogte blijven van al het Dakar nieuws?

Schrijf je dan in op onze Dakar Rally nieuwsbrief! Tijdens de rally houden wij je dagelijks op de hoogte over de prestaties van Team de Rooy.

Meld je aan voor onze Dakar nieuwsbrief

 

Meer lezen?