48 uurs etappe Janus en Anja

Dakar 2024 - Etappe 6; de 48-uurs etappe

11/01/2024

Vandaag was de eerste dag van de 48-uurs etappe in het Empty Quarter. Vanwege gebrek aan bereik daar in niemandsland kunnen we voor dit verslag geen beroep doen op input van het team zelf.

48 uurs etappe Janus van Kasteren

 

Moeilijke dag voor Anja van Loon die tijd verliest door buggy

Vooraf werd al duidelijk dat de 48-uursetappe wellicht een scherprichter van deze Dakar Rally zou kunnen zijn. In het Empty Quarter liggen hoge duinen en daarin lukte het Anja van Loon, Floor Maten en Marije van Ettekoven niet om uit de problemen te blijven, zij konden daar zelf weinig aan doen. Ze hebben het eerste rustkamp bereikt en morgen gaan zij verder richting de finish.

Al vroeg in de rally kwamen de dames bij de truck van Huzink, die op zijn zij lag in de duinen. “Wij hebben geprobeerd om te helpen, maar hij lag echt goed vast. Maar dat zette wel meteen de toon voor de dag, er staan nog zoveel auto’s en trucks vast. Het was echt mega zwaar. Zelf kwamen we in de problemen doordat er plots een buggy stilstond. Het scheelde niet veel of we hadden een serieus ongeluk, dus ik koos ervoor om de buggy te ontwijken.”

Daardoor viel de Iveco Powerstar op z’n kant. “Dat was eigenlijk de enige keuze die ik had: de buggy aanrijden of een ruk aan het stuur geven. Het duurde even voor we weer op de wielen stonden, maar gelukkig was Michiel Becx er om ons overeind te helpen. Wat was het zwaar vandaag, het zand was zo los en echt hoge duinen. Het laatste stuk moesten we in het donker rijden en dat was al helemaal moeilijk.”

De dames zijn inmiddels in het eerste bivak aangekomen. “Er zijn hier pas 16 trucks, de rest is nog onderweg of staat stil. Het is echt zwaar en morgen moeten we nog 359 kilometer. We gaan gewoon ons best doen en proberen om uit de problemen te blijven.”

48 uurs etappe Anja van Loon

Op de hoogte blijven van al het Dakar nieuws?

Schrijf je dan in op onze Dakar Rally nieuwsbrief! Tijdens de rally houden wij je dagelijks op de hoogte over de prestaties van Team de Rooy.

Meld je aan voor onze Dakar nieuwsbrief

 

Meer lezen?