Dakar 2023 - IVECO - Etappe 5 - header

Dakar 2023 Etappe 6 - Mitchel van den Brink schrijft geschiedenis

6/01/2023

RIYADH – Vanmiddag heeft Mitchel van den Brink de geschiedenisboeken van de Dakar Rally herschreven. De 20-jarige Harskamper is de jongste deelnemer ooit die een etappe wint in de categorie trucks.

Martin van den Brink maakte het gezelschap van Harskamp compleet door via een vierde plaats aan de leiding te gaan in het algemeen klassement. Het verschil met Ales Loprais is minimaal (37 seconden). Eurol Team De Rooy Iveco genoot er echter met volle teugen van.

“We hebben een superleuke dag gehad”, zei Mitchel, die als vierde aan de etappe begon met Moi Torrallardona en Jarno van de Pol. “We hadden een sterke opening en haalden Janus in, die een minuut eerder was gestart. We waren 100 kilometer met elkaar aan het vechten in de woestijn. Dat was heel tof. De helikopter vloog over om de strijd te filmen. Echt superleuk”, aldus de jongste etappewinnaar in de geschiedenis van Dakar.

 

'Samen Loprais inhalen'

“We hebben allebei ook Loprais ingehaald. Op een gegeven moment reed ik iets te dicht achter Janus om een ​​duin goed te kunnen beklimmen. Daar hebben we wat tijd verloren.”

De getalenteerde coureur uit Harskamp veranderde toen van strategie. “We gingen uit de baan van Janus. Maar we zagen niet het grote gat dat op deze “nieuwe” baan zat. We doken vol gas in dit gat. We zijn uit onze truck gestapt om onze truck te controleren, maar gelukkig was alleen de bumper verbogen.”

Aan het einde van deze woestijnrace, die 3 uur en 47 minuten duurde, had Mitchel 35 seconden voorsprong op Janus van Kasteren. De Tsjech Macik werd derde op 2m30 en Martin verloor met 10.41 van zijn zoon. Loprais verloor ruim 16 minuten en verloor daarmee de algemene leiding aan Martin. Mitchel en zijn mannen staan ​​nu vijfde. “Ik ben heel blij met dit resultaat. We hopen dat we dit morgen allemaal nog eens kunnen herhalen.”

Dakar 2023 - IVECO - Etappe 6 - 2

'Als een Zwitsers uurwerk'

Met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk behaalt Eurol Team De Rooy Iveco topklasseringen in dit Dakar-evenement. Door de constante prestatie staat de ervaren Martin van den Brink aan de leiding in het algemeen klassement van de zwaarste rally ter wereld. “Wat een mooie dag”, zei een lachende Brink senior vlak na de ingekorte etappe. De klassementsproef van de zesde racedag werd teruggebracht van de oorspronkelijke 467 kilometer naar 358 km. De finish lag niet in Al Dawa Dumi, maar in Riyad. Het bivak in Al Dawa Dumi was door de hevige regenval onbegaanbaar.

 

Etappe 5 Ha'il - Ha'il

“Het was weer een mooie etappe met duinen en nog eens duinen. We hebben vooral met gezond verstand gereden en ik ben zeer tevreden met dit resultaat. Mitchel en Janus haalden ons in. We hebben besloten ze te laten gaan. Laat de jeugd vechten. De 'oude man' doet het rustig aan.”

Dat bleek de juiste keuze. “We zagen Loprais stilstaan ​​en wisten dat we tijd gingen winnen. Tijd besparen was het belangrijkste doel. We staan ​​nu eerste overall en Mitchel pakt de ritzege. Kamp Brink is helemaal tevreden. Wat een mooie dag. Hopelijk kunnen we dit voortzetten”, aldus Martin, die voor het eerst in zijn vijftiende Dakar Rally persoonlijk geschiedenis schrijft door als klassementsleider de eerste week af te sluiten.

Dakar 2023 - IVECO - Etappe 6 - 2-1

Boss Machinery Team De Rooy Iveco doet het erg goed vandaag.

Door de hevige regenval eerder deze week heeft de organisatie van de rally de planning moeten aanpassen. Het bivak in Al Duwadimi bleek onbereikbaar en de Dakar-karavaan trok daarom door naar Riyad. De zesde etappe werd met 100 kilometer ingekort, waardoor de klassementsproef nu 357 kilometer lang was.

De dag begon echter met een verbindingsroute van 265 kilometer. Daarna zouden de deelnemers aan een special vol zand en duinen beginnen. Het eerste deel van de klassementsproef was op terreinen waar de snelheid hoog lag. Toen kwamen de duinen waarin veel tijd verloren kon gaan, maar het veld bleef relatief dicht bij elkaar qua tijd. Het einde van de etappe was op snelle grindpaden.

Janus van Kasteren jr., Marcel Snijders en Darek Rodewald zijn in de Iveco Powerstar als derde gestart in de klassementsproef van vandaag om zeven minuten over elf (lokale tijd). Met het goede resultaat van gisteren in het achterhoofd viel Boss Machinery Team De Rooy Iveco meteen aan. Ook de andere coureurs van Team De Rooy startten voor of net achter de vrachtwagen met startnummer 502.

Met de drie De Rooy Iveco Powerstars bij elkaar zetten ze flink wat druk op klassementsleider Loprais. Navigator Marcel Snijders vertelt dat ze in het begin dicht bij hun collega in Team De Rooy, coureur Martin van den Brink, bleven. "Toen passeerde Mitchel ons en we besloten bij hem te blijven." zei Snijders. Met z'n drieën haalden we toen klassementsleider Loprais in.

De Tsjech kwam vlak voor WP4 vast te zitten in de duinen en verloor daar een half uur. De drie musketiers van Team De Rooy wisten nu dat ze geruime tijd konden terugwinnen en gingen er tot de neutralisatie maximaal voor. Op de live tracking waren diverse veldslagen te volgen. Janus was aan het vechten met Mitchel vooraan in het veld. Kort daarna kreeg Martin van de Brink een strijd met de Tsjech Martin Macik en achter hen vocht Ales Loprais met Pascal De Baar om zijn leiding in het algemeen klassement. Kortom, het was een spannende strijd in de Saoedische duinen.

Dakar 2023 - IVECO - Etappe 6 - 3

Van Kasteren jr. sprak enthousiast over het racen met Mitchel van den Brink en het verloop van de race. "Zeer mooie dag. Veel gereden met Mitchel. Echt tegen elkaar geracet. Was echt leuk. We passeerden Loprais. Ik zag niet dat hij vast kwam te zitten, maar daardoor verloor hij veel tijd. Super blij mee. Ook op Martin (van den Brink – red.) hebben we wat ingehaald. Ik ben dus echt tevreden. We waren bij de laatste Waypoint, met nog vijftig kilometer te gaan, nog drie en een halve minuut voorsprong.

Maar we moesten het echt rustig aan doen want we hadden één bladveer gebroken op de achteras. Als ook de andere breekt, dan blijft de as hoogstwaarschijnlijk “in de duinen achter”. 35 seconden achter de nummer één, is niet slecht. Blij met het resultaat van vandaag.” zei Janus. Ook sprak hij mooie woorden over Mitchel van den Brink, die geschiedenis schrijft als jongste etappewinnaar ooit in de Dakar-rally: “Heel goed gedaan van Mitchel en ik ben trots op hem.”

Al met al een fantastische dag voor Team De Rooy, dat ook beschikt over de nieuwe klassementsleider Martin van den Brink. Janus en zijn team van Boss Machinery Team De Rooy Iveco zijn dankzij het goede resultaat van vandaag opgeklommen naar de derde plaats, op slechts 26:30 minuten van de eerste plaats. De pechduivel van eerder deze week lijkt verslagen en de strijd is nog steeds wijd open. Etappe 7 en 8 worden aangepast en worden ingedeeld als marathonetappe.

Dat betekent morgenavond een bivak zonder serviceteams maar deze avond nog veel werk aan de winkel voor de monteurs. Het enthousiasme groeit onder de piloten. Wat zal morgen brengen? Wie weet! Deze dag eindigde in ieder geval zeer positief voor Team De Rooy.

 

Op de hoogte blijven van al het Dakar nieuws?

Schrijf je dan in op onze Dakar Rally nieuwsbrief! Tijdens de rally houden wij je dagelijks op de hoogte over de prestaties van Petronas Team de Rooy IVECO.

Meld je aan voor onze Dakar nieuwsbrief

 

Meer lezen?