dakar_2023_etappe_1_header

Dakar 2023 Etappe 1 - Mitchel van den Brink foutloos door de eerste etappe

1/01/2023

SEA CAMP – “We hebben een leuke dag gehad. Ik ben tevreden met het resultaat en vooral met de manier waarop we vandaag gereden hebben.” Na een verrassende tweede plaats in de proloog behaalde Eurol Team De Rooy Iveco opnieuw een podiumplaats in de eerste etappe. Martin van den Brink had minder reden tot tevredenheid. De Harskamper kampte opnieuw met wat technische problemen. Eurol Team De Rooy Iveco wist de schade echter te beperken met een tiende plaats. “Er komen de komende dagen nieuwe kansen. Ondanks de pech ben ik toch tevreden.”

De overwinning in de echte openingsronde van de Dakar Rally 2023 was voor Martin Macik. De Tsjech had 6 minuten en 1 seconde voorsprong op zijn landgenoot Ales Loprais. Mitchel en zijn co-coureurs Moi Torrallardona en Jarno van de Pol hielden zich uitstekend staande en zijn tevreden met de achterstand van 10:18. “Ja, daar zijn we zeker tevreden mee”, aldus de 20-jarige rallyrijder uit Harskamp.

Dakar 2023 - IVECO - 1

“We hebben geen enkele fout gemaakt”

Net na de etappe van 367 kilometer, die startte en finishte in Sea Camp, klonk Mitchel enthousiast en tevreden. “Het was ook een mooie dag. Ik reed echt heel constant en vooral conservatief. We hebben geen enkele fout gemaakt en dat geeft een goed gevoel.”

Volgens Mitchel vormt de tactiek van vandaag de basis voor de komende dagen. “Op advies van Moi (Torrallardona) hebben we bewust gekozen voor een snelheid onder het maximum. We kunnen zeker nog een tandje bijzetten, maar deze week willen we vooral overleven en dan volgende week eventueel proberen aan te vallen in de duinen.”

De vechtstijl van Mitchel heeft ook een voordeel voor de truck zelf. “De Iveco Powerstar doet het erg goed en krijgt op deze manier veel minder impact. Misschien kunnen we de komende dagen het tempo flink opvoeren om het gat naar Macik wat te verkleinen. Tot nu toe kunnen we alleen maar tevreden zijn. Zo gaat het goed. We kijken nu al uit naar morgen.”

Dakar 2023 - IVECO - 4

"Het gaat allemaal om schadebeperking."

Dit geldt ook voor Van den Brink senior. ,,We hebben de schade weten te beperken en zien echt kansen om de komende dagen een beter klassement te behalen. Het is jammer dat we vandaag wat problemen hadden en niet konden vechten met de koplopers”, zei Martin net na het beëindigen van de klassementsproef. “Het was trouwens een mooie etappe. Wat mij betreft een echte Dakar-etappe. Veel vrachtwagens kwamen in de problemen en de tijdsverschillen zijn groot. We hebben genoten van de afwisseling in het parcours en de technische stukken. De duinen waren mooi en zeker niet te zacht door de regen van de afgelopen dagen.

Dat Martin, Richard Mouw en navigator Erik Kofman uiteindelijk 35m10 verloren van winnaar Macik had één belangrijke reden. “Tijdens de eerste honderd kilometer functioneerde het elektronische gaspedaal niet naar behoren. We hebben het systeem drie keer gereset, maar dat hielp niet. We hebben toen besloten om te stoppen en de gaspedaalsensor te vervangen. Dat duurde zo'n twintig minuten. Daarna ging het heel goed en ben ik tevreden met het resultaat.”

Dakar 2023 - IVECO - 2

 

“Petje af voor de organisatie”

Bij de eerste echte test moesten meer teams tegenslagen accepteren. “We zagen dat Vick (Versteijnen) en Gert Huzink stil stonden. Ze verloren vandaag nog meer tijd. Ik denk ook niet dat iedereen voor donker in het bivak zal zijn. Ja, het is een mooi begin van de rally. Petje af voor de organisatie. We kijken met veel plezier uit naar de volgende etappes en ik verwacht dat we zonder technische problemen kunnen deelnemen aan de strijd om de leidende posities.”

Op de hoogte blijven van al het Dakar nieuws?

Schrijf je dan in op onze Dakar Rally nieuwsbrief! Tijdens de rally houden wij je dagelijks op de hoogte over de prestaties van Petronas Team de Rooy IVECO.

Meld je aan voor onze Dakar nieuwsbrief

 

Meer lezen?