dakar_2022_etappe_9_header

Dakar 2022 Etappe 9 - Sterk optreden van Van Kasteren niet beloond

12/01/2022

De mannen van Team De Rooy hebben vandaag de problemen van maandag van zich af kunnen rijden. Martin van den Brink (achtste) en Vick Versteijnen (negende) reden een vrijwel probleemloze etappe. Janus van Kasteren leek op weg naar een klassering in de top drie. Een probleem met de spoorstang dwarsboomde die plannen. Een vijftiende plaats kwam niet overeen met de snelheid, die de equipe van Janus vandaag op de piste legde.

 

dakar_2022_etappe_9_martin_van_den_brink

Martin van den Brink, Peter Willemsen en Bernard der Kinderen kwamen tevreden aan de finish van de etappe over 287 kilometer in de omgeving van Wadi Ad Dawasir. "Het was een probleemloze dag. Na de technische tegenslag van maandag was het prettig om niets mee te maken. De monteurs van Team De Rooy en Mammoet Rallysport hebben maandagavond uitstekend werk verricht. Het systeem van de bandenspanning is compleet vervangen en vandaag werkte het uitstekend. Helaas hadden we niet veel duinen in deze special."

Van den Brink eindigde als achtste op 9m/23s van ritwinnaar Eduard Nikolaev. "Ons grootste probleem was dat we lang in het stof reden van de Tatra van Vaidotas Paskevicius. Na de verplichte stop konden we hem gelukkig snel passeren en reden verder stofvrij naar de streep." De Litouwer in de Tatra was vanochtend een minuut voor Martin en een halve minuut voor Vick Versteijnen gestart.

dakar_2022_etappe_9_vick_versteijnen

"Het was een prachtige proef," zo vertelde Vick net na de special. "Het parcours was snel met canyons en met duinen. In het begin gingen veel mensen de fout in bij het zoeken van een waypoint. Teun had gelukkig het goede spoor," aldus Vick Versteijnen over het goede werk van de navigator uit Hilvarenbeek. De 33-jarige Teun van Dal is bezig aan zijn derde Dakar Rally als navigator. De derde man aan boord van de IVECO Powerstar van Vick is de 24-jarige Randy Smits. De monteur uit Boxmeer debuteert als rijder op de rallytruck. "We doen het goed samen," zegt een tevreden Versteijnen, die nog wel even een teleurstelling kreeg te verwerken. "Bij de duinen deed het bandensysteem het weer niet. Daardoor moesten we weer stoppen en raakte ik uit het goede ritme. We zijn toch kort achter Martin gebleven. De negende plaats is goed, maar het is toch frustrerend dat we voor de derde achtereenvolgende dag met hetzelfde probleem te kampen hebben."

dakar_2022_etappe_9_mitchel_van_den_brink

Mitchel van den Brink, Richard Mouw en Bert van Donkelaar konden opnieuw een succesvolle stage achter hun naam plaatsen. Ook maandag bleef de snelle assistent van Petronas Team De Rooy IVECO uit de problemen. "Wij hadden de problemen met het bandensysteem niet. We hebben gisteren wel Kees Koolen geholpen. Hij stond vast en omdat Wouter de Graaff de navigator is hebben we hem geholpen. Daarmee kwamen we wel in de problemen. Het oog waar de sleepkabel in zit brak af en wij zaten met de kabel aan onze truck. Dat heeft zeker een kwartier gekost. Wouter heeft de organisatie gemeld dat we hebben geholpen en mogelijk levert dat nog tijdwinst op."

Ook over de negende etappe, vandaag, was Mitchel goed te spreken. De dertiende plaats in de special en de twaalfde stek in het klassement mogen de 19-jarige coureur uit Harskamp ook meer dan tevreden stemmen. "We reden direct achter mijn vader aan. Na 10 km zagen we verschillende rijders zoeken naar waypoint. We konden profiteren en hebben het wp gepakt. Daarna zaten we dicht achter de Tatra van Paskevicius. We hebben 50 km strak achter mijn vader gereden. Daarna kwamen er meer bergen en duinen en toen liep hij weg. Na de neutralisatie stond Janus stil met een kapotte spoorstang. We hebben nog even geholpen, maar dat was niet meer dan 5 minuten."

De snelle assistent profileerde zich als een echte wedstrijdrijder. De jonge rallyrijder baalde dat hij werd gepasseerd door een concurrent in een snellere en lichtere truck. "Pascal de Baar kwam ons voorbij in de duinen. Ja, daar baalde ik wel van. We zaten daarna in zijn stof. Verder was het opnieuw een lekker dagje. We weten inmiddels ook dat we tijd terugkrijgen van gisteren. Hoeveel? Dat is nog even afwachten."

dakar_2022_etappe_9_janus_van_kasteren

In het algemeen klassement is Janus van Kasteren op de zesde plaats nog altijd de best geklasseerde rijder van Team De Rooy en de beste Nederlander. Van Kasteren, navigator Snijders en monteur Rodewald hebben 2u27m43s achterstand op de gedoodverfde favoriet Dmitry Sotnikov. Martin van den Brink is zevende en heeft exact 28 minuten en 14 seconden achterstand op zijn land- en teamgenoot. Vick Versteijnen (op ruim 4 uur achterstand) is achtste algemeen en heeft nog een marge van ruim 22 minuten op nummer negen, de Tsjech Martin Macik.

Etappe 10: Wadi ad Dawasir - Bisha

Woensdag gaat de tiende etappe van Wadi Ad Dawasir naar Bisha over totaal 760 kilometer. De proef telt 375 kilometers en gaat waarschijnlijk de boeken in als de snelste etappe van deze Dakar Rally. Het grootste gevaar schuilt in de lastige delen van de special waar de navigatie een hoofdrol gaat spelen.

Op de hoogte blijven van al het Dakar nieuws?

Schrijf je dan in op onze Dakar Rally nieuwsbrief! Tijdens de rally houden wij je dagelijks op de hoogte over de prestaties van Petronas Team de Rooy IVECO.

Meld je aan voor onze Dakar nieuwsbrief

dakar_2022_etappe_9_featured

Meer lezen?