header-dakar

Dakar 2020 Etappe 6 - Van Kasteren tevreden na vierde plaats

11/01/2020

Met de vierde plaats in de zesde etappe van de Dakar Rally 2020 was Janus van Kasteren bij aankomst in Riyad zeer tevreden. In de laatste rit voor de rustdag liep hij iets in op Ales Loprais en Martin Macik, die de stekken 4 en 5 bezetten in het algemeen klassement. “Voor de zesde plaats op de rustdag had ik vooraf getekend”, bekende Van Kasteren.

49362937052_cefd5ba3f2_oAanvankelijk kwam Van Kasteren op de vijfde plaats in de uitslag te staan – daar was hij al heel blij mee. Later bleek echter dat er foutje was gemaakt met de start vanaf de verplichte pauze en die tijd – 2 minuten – kreeg Van Kasteren terug. De tijd werd zodoende gecorrigeerd naar 13.55 en dat leverde de vierde plaats op. In het klassement verandert de zesde plaats niet. In datzelfde klassement staan Petronas Team De Rooy Iveco-rijders Albert Llovera en Michiel Becx respectievelijk veertiende en zeventiende. Vick Versteijnen staat niet meer in het klassement, maar behaalde in de etappe een keurige dertiende tijd.

Janus van Kasteren finishte op een klein kwartiertje van Andrey Karginov. Op de Kamaz stond geen maat. “Die zijn niet bij te houden”, merkte Van Kasteren. “Er zaten veel 140-stukken bij, waar we de maximale snelheid van 140 kilometer kunnen rijden. Op de knippenpaden tussen het groen begon de achterkant van de truck wat te stuiteren en moest ik van het gas af. Kamaz rijdt daar plankgas door. In de duinen heb ik niets laten liggen. Ook niet op de hoge klimmen en in het zware zand. Daar doet de Iveco het echt fantastisch.”

Het vooruitzicht is dat er in de tweede week van de Dakar nog veel meer zand en duinen komen. Van Kasteren kijkt ernaar uit. “Ik denk dat ik in dat terrein ook nog wel kan inlopen op Loprais en Macik. Vandaag stak ik Macik ook voorbij. Ik heb het voordeel dat ik nog drie Iveco’s achter me heb. Zij hebben niemand en zullen ook zeker elkaar niet gaan helpen.”

Vick Versteijnen reed de hele dag rond de elfde plaats, maar kwam uiteindelijk met de dertiende tijd over de finish. Een gebroken stuurstang 5 kilometer voor het einde kostte net even tijd en vanwege de noodreparatie die moest worden uitgevoerd moest Versteijnen de slotkilometers rustig aan uitrijden.

Het mocht de pret van de etappe niet drukken. “Het was een schitterende proef. Gisteren was al mooi, maar vandaag was het nog mooier. Snelle stukken werden afgewisseld met duinen. Daarvoor moest je meteen scherp zijn, snel omschakelen: bandenspanning omlaag en klimmen maar. We hebben heerlijk door de duinen gelaveerd.”

Ook Michiel Becx had schik in de proef. “Alleen maar zand gezien vandaag, geen enkele steen. En ik heb ze niet gemist ook.” Het was voor het eerst dat hij met de Iveco Trakker tegen serieuze duinen op moest, maar het ging hem goed af. “We moesten er gewoon even aan wennen. Met de truck moet je met andere snelheden en onder een andere hoek naar boven dan met de auto of de buggy. Twee keer hebben we even opnieuw moeten aanzetten, maar overal zijn we goed boven gekomen.”

Becx moest één keer in actie komen als snelle assistent. Teamgenoot Albert Llovera stond een paar kilometer voor de finish zonder diesel. “Daar moesten dus even een paar kannen worden bijgevuld. Dat stelde verder niet zoveel voor.” Llovera kwam met de achttiende tijd aan de finish, Becx met de negentiende, beide op exact 1.19.47 van etappewinnaar Karginov.

Dagelijks op de hoogte blijven over Dakar?
Schrijf je in voor de speciale Dakar nieuwsbrief en ontvang dagelijks het laatste nieuws rondom Team de Rooy.

Meer lezen?