header-blog-hanze-college

Hanze College en IVECO NLS laten leerlingen kennismaken met techniek

12/09/2019

Jongeren zijn de toekomst. Dat is in het monteursvak niet anders. Sterker nog, ze zijn ontzettend hard nodig, maar de nieuwe aanwas is veel te klein. IVECO probeert jongeren beter te informeren over het vak, in de hoop hen te kunnen enthousiasmeren, zodat zij het monteursvak kiezen. Wil je weten hoe we dit doen?

Na een succesvolle samenwerking tussen IVECO NLS en het Hanze College, is Lucien Peskens namens IVECO NLS hoopvol: “Het zou leuk zijn als we dit op meer scholen kunnen uitrollen.” Bij het bezoek aan het Hanze College bracht hij een Stralis mee. Hij vertelde alles over de truck en hoe mooi het is om zo’n wagen in optimale conditie te houden. Het doel was om de leerlingen een beter beeld te geven over de mogelijkheden binnen het monteursvak tijdens de Techniekmiddag Mobiliteit & Transport.

89d94a62-6930-43db-b690-31f9d445b901-2-Mark Janssen, docent Mobiliteit & Transport, is namens het Hanze College duidelijk over de koers van de school: “Al enkelen jaren proberen we, vanuit het Hanze College / Kwadrant Scholengroep, de techniekprofielen nóg interessanter te maken dan ze al zijn. Dit doen we door leerlingen andere invalshoeken en opties te bieden die ze nog niet kennen. We laten ze kennismaken met techniek in onze vertrouwde schoolomgeving. Een nieuwe activiteit is om beroepen te leren kennen. Dit is door onze tweedejaars leerlingen met enthousiasme ontvangen. Deze activiteit is voor hen bedoeld, zodat zij weloverwogen een technische richting kunnen kiezen.”

Leerlingen enthousiasmeren voor de vrachtwagenbranche
Lucien Peskens legt uit hoe de samenwerking tot stand is gekomen: “Mark ken ik vanuit mijn achtergrond als verkoper van personenauto’s. Wij zijn jaren collega’s geweest. Hij benaderde mij met het idee om leerlingen in zijn techniek klas te enthousiasmeren voor de vrachtwagenbranche. Ik vond het gelijk een fantastisch idee, want er is een groot tekort aan technische mensen. We doen er alles aan om mensen te motiveren om voor het vak van vrachtwagentechnicus te kiezen. Het doel voor ons was om de diversiteit in technische oplossingen te laten zien in de vrachtwagen branche. Van elektrotechniek en hydrauliek tot pneumatiek; als technisch specialist kun je alle richtingen uit.”

Voor herhaling vatbaar
“Ik heb deze dag als zeer positief ervaren. De leerlingen en de school waren erg enthousiast. Ze vroegen honderduit en waren zichtbaar geïmponeerd door de grote internationale trekker die ik meegenomen had. Dit project wordt de komende jaren zeker herhaald, gezien de feedback die we van het schoolbestuur ontvingen. Kortom, een leerzame dag voor alle betrokkenen.

Oproep aan andere scholen en instanties
De branche is continu in ontwikkeling en altijd op zoek naar nieuwe mensen/talenten. Hierin is het voor bedrijven als IVECO belangrijk om jongeren te vertellen over het werk als automonteur. IVECO NLS komt daarom graag in contact met schoolinstellingen om samen nieuwe projecten vorm te geven. Het doel is om vmbo-mavo leerlingen te enthousiasmeren voor het werken in de techniek en de complexiteit toe te lichten van het werken als automonteur. De basis begint bij het vertellen over een van de prachtige IVECO trucks.

Ook interesse in zo’n gastles? Stuur een mail naar marketing@iveconls.nl en we geven je graag meer informatie over de mogelijkheden.

Meer lezen?