IVECO Blog Nederland | IVECO, drive the road of change

Alles wat je moet weten over het veilig houden van je banden

Geschreven door IVECO | 17/06/2020

Als transporteur wil je veilig en comfortabel de weg op zónder onnodig brandstof te verbruiken. De banden onder je bedrijfswagens spelen hierin een essentiële rol. Deze zijn namelijk heel belangrijk voor een goede wegligging, vering (rijcomfort), geluiddemping, voortbeweging én brandstofbesparing.

Bij aankoop van een bedrijfsvoertuig heb je een keuze gemaakt voor het type band en heb je bepaald of je met enkel- of dubbellucht wilt rijden. Naarmate de tijd vordert, je veel kilometers maakt op de weg en dagelijks verschillende keren moet manoeuvreren om in te parkeren, beginnen de banden te verslijten. Je brandstofverbruik neemt toe en je comfort af, omdat je banden niet meer volledig zijn uitgelijnd en niet meer in balans zijn. Het IVECO-advies is om de banden van je bedrijfswagen ieder jaar of elke 20.000 kilometer even te (laten) controleren en te meten. Dit kun je zelf doen aan de hand van slijtage indicatoren, of je laat het controleren bij een erkende werkplaats om zeker te weten of het goed zit. 

Daarnaast is het verstandig om tevens minimaal één keer per jaar de bandenspanning te controleren en waar nodig op te pompen, zodat je met een veilig gevoel de weg op gaat en risico's op de weg voorkomt. Banden met een te lage bandenspanning zorgen ervoor dat je een langere remweg hebt bij het maken van een noodstop. Check het instructieboek van jouw bedrijfsauto om te kijken wat de juiste bandenspanning is. De gewenste druk van het type band kun je tevens zien op de band. Hierop staat een PSI-waarde, zodat je weet hoe hard je de band van je bedrijfsauto moet oppompen. Ga naar deze website om de PSI (Pound per Square Inch) hoeveelheid om te rekenen naar bar.

Waarom is een goed bandenprofiel belangrijk voor je bedrijfswagen?

Door de vele kilometers kan het voorkomen dat het profiel van de banden op je bedrijfsauto is versleten. Hierdoor heb je minder grip en tractie op de weg en reageren je banden minder soepel bij calamiteiten of op glad wegdek. Het is daarom raadzaam om het profiel van de banden goed in de gaten te houden. Dit kun je meten door zogeheten slijtage indicatoren. In deze blog lees je hier meer over.

Wettelijk gezien moet er een profiel van minimaal 1,6 millimeter op je banden zitten. Het beste is om met minimaal 2 tot 3 millimeter profiel de weg op te gaan, omdat er anders de kans bestaat dat je bestelbus onbestuurbaar wordt tijdens aquaplaning. 

Voorbeeld:
Op een regenachtige dag besluit je om de weg op te gaan. Het begint met miezeren, maar je stapt toch achter het stuur. Naar mate je verder weg bent van huis gaat het steeds harder regenen. In korte tijd valt er zelfs zoveel regen dat er grote hoeveelheid water op de weg blijft liggen. Het gaat lang goed totdat je bijna de macht over het stuur verliest, omdat je banden een slecht bandenprofiel hebben. Het water kan niet via de banden afgevoerd worden, waardoor mogelijk grote gevolgen kunnen ontstaan. Ter nauwer nood weet je een ongeluk af te wenden door op tijd weer de macht te vinden over het stuur. Het loopt met een sisser af. Sindsdien telt een gewaarschuwd mens voor twee. Je had dit immers kunnen voorkomen als je regelmatig je banden had gecheckt en indien had nodig had laten vervangen. Handel dus niet uit onwetendheid over de staat de banden, maar ga bewust de weg op!

Slijtage indicatoren op een autoband

Middels slijtage indicatoren, die in iedere autoband verwerkt zijn, weet je exact wanneer de banden van jouw bedrijfswagen vervangen moeten worden. Je kunt een slijtage indicator op verschillende manieren herkennen. Je weet wanneer een band tot op 1,6 mm is afgesleten, zodra deze zichtbaar wordt. Is dit nu het geval bij je bedrijfswagen of ben je gewoon benieuwd naar de staat van de banden? Ga dan langs bij jouw lokale dealer en we helpen je graag verder op weg.

Wat is de slijtage indicator op mijn band?
Afhankelijk van het type band (merk) kun je op zoek gaan naar slijtage indicatoren. Je kunt deze onder andere herkennen aan een dwarsstreepje in de langsgroef van de band. Er kunnen ook indicatoren op de zijwand staan van de band, namelijk: het TWI (tread wear indicator) merkteken, het logo van het merk of een driehoek. Daarnaast is het ook mogelijk dat cijfers zichtbaar worden op de band, zodra deze is versleten. Het zijn belangrijke meetpunten om te bepalen of je met een veilig gevoel op de weg kunt rijden. Vraag bij aanschaf van je nieuwe banden altijd wat de slijtage indicator is, een goede dealer weet je dit zo te vertellen.

Waarom en wanneer moet je jouw bedrijfswagen laten uitlijnen?

Heb je toevallig een aanvaring gehad op de weg en heb je een stoeprand of ander obstakel geraakt? Dan kan het voorkomen dat je wielophanging niet geometrisch meer is en deze uitgelijnd en hersteld moet worden. Een dealer bij jou in de buurt helpt je graag hierbij.  

Hoe kun je verder merken dat je bedrijfswagen slecht is uitgelijnd? Je kunt dit rijdend zelf het beste aanvoelen en controleren. Zo is het mogelijk dat je bedrijfsvoertuig begint uit te wijken naar één kant, dat de auto te zwaar/licht stuurt of dat het stuur na een bocht niet terugdraait. Je bedrijfswagen functioneert dan niet goed meer en luistert minder goed naar de instructies die jij hem geeft. Het uitlijnen van je bestelbus is daarom heel belangrijk voor je veiligheid. Je wilt namelijk volledige controle hebben als je achter het stuur zit. Daarnaast draagt een uitgelijnde bedrijfsauto toe aan een goede wegligging, zuinig brandstofverbruik en minimale slijtage van je banden. Het is daarom raadzaam om deze op tijd te laten uitlijnen door een bedrijfswagendealer bij jou in de buurt. Je kunt hierdoor onnodige kosten, zoals het vroegtijdig moeten vervangen van banden en hoog brandstofverbruik, voorkomen.

Een vaak voorkomend probleem bij slecht uitgelijnde banden is dat de deze onregelmatig beginnen te slijten. Er ontstaat dan slijtage aan de binnen- of buitenkant van een van de banden. Dit kun je meestal zelf checken door er een blik op te werpen en te kijken naar enige oneffenheden in de banden. Kom je er nu achter dat je bedrijfswagen slecht is uitgelijnd? Neem dan contact op met een IVECO-werkplaats bij jou in de buurt. Zij helpen jou graag verder op weg.

Wanneer moet jij je banden laten balanceren?

Als transporteur kijk je ook naar het brandstofverbruik van jouw bedrijfswagen(s). Daarnaast wil je altijd met een gebalanceerde banden de weg op gaan, waar je ten alle tijden op kunt vertrouwen. Wanneer je banden niet in balans zijn maken deze minder goed contact met de weg, waardoor je brandstofverbruik aanzienlijk toeneemt. Je kunt dan in veel gevallen onregelmatige slijtage constateren op minimaal één van jouw banden. Daarnaast kun je onverwachts in gevaarlijke situaties op de weg terechtkomen. Er bestaat namelijk de kans dat je stuur en dashboard beginnen te trillen bij hogere snelheden. Dit maakt rijden niet alleen aanzienlijk minder comfortabel, het maakt ook de bestuurder eerder vermoeid. Voor een veilig gevoel op de weg is het daarom raadzaam om je banden op tijd te checken en indien nodig opnieuw te balanceren of te laten vervangen.

Volledige bandenservice bij jouw IVECO-dealer

Onze IVECO-specialisten op locatie controleren graag de banden van je bedrijfsvoertuig, zodat je kunt rekenen op een minimale slijtage en maximale veiligheid. Zij checken dan ook gelijk de bandenspanning, de profieldiepte van de banden en of de banden goed zijn uitgelijnd en uitgebalanceerd, zodat je onbezorgd je transporttaken kunt uitvoeren. Ben je na het lezen van deze blog benieuwd naar de actuele staat van je bestelbus? Vind een IVECO-werkplaats bij jou in de buurt voor een deskundig advies.

Wil jij je liever oriënteren op een hele nieuwe bedrijfswagen? Kijk dan nu op onze website en ontdek de IVECO Daily!