header-afbeelding-blog-wens-rinus-osc

Wens van oud-chauffeur Rinus in vervulling met de IVECO S-WAY

16/10/2020

Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten werd eerder dit jaar gebeld, met de vraag of ze iets konden betekenen voor een oud chauffeur genaamd Rinus. Gastvrij werden ze uitgenodigd om naar Zon en Schild, een psychiatrische instelling in Amersfoort, te komen. Daar ontmoetten zij Hillie Vreugdenhil als initiatiefneemster (verzorgster) en oud-chauffeur Rinus, die vertelden over hoe het Rinus vergaan was en wat zijn wens was.

07  Rinus en Hillie

Op twintig jarige leeftijd begon Rinus als vrachtwagenchauffeur. Dit werk heeft hij ruim dertig jaar met veel plezier gedaan, tot hij ziek werd en hierdoor zijn werk niet meer kon doen. Rinus is nu 81 jaar en verblijft al dertig jaar in Zon en Schild. Een echte prater is hij niet, maar het was Hillie opgevallen dat hij regelmatig over vrachtwagens sprak en ook zijn abonnement op Trucks Magazine was bekend. De toestand van Rinus ging achteruit, waardoor zij op een moment aan hem vroeg wat hij nog zou willen doen. Daaruit bleek duidelijk dat Rinus nog wel één keer wilde meerijden in een vrachtwagen. Daarin zag OSC wel mogelijkheden, waarna ze besloten om iets speciaals voor hem te regelen.

Door het langdurige verblijf in Zon en Schild is de band tussen Rinus en zijn familie in de loop der jaren behoorlijk verwaterd. Tijdens de coronacrisis is hij gaan beeldbellen om zo weer in contact te komen met onder andere zijn broer. Daarnaast heeft hij contact gehad met andere familieleden die Rinus graag een keer wilde ontmoeten. Er werd bedacht om beide wensen te combineren, waarna een plan werd gesmeed om Rinus per vrachtwagen naar Roermond te laten reizen. Daar zou de familie zich verzamelen voor een reünie met als afsluiting een diner.

01   IVECO S-Way = OSC oplSteun van IVECO

Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten heeft IVECO gevraagd of zij een IVECO S-WAY demotruck mochten lenen voor de rit met Rinus. Wij waren gelijk enthousiast en wilde hier graag een bijdrage aan leveren. Tijdens de IVECO S-WAY Ride & Drive dagen hebben wij diverse dagen hulp gekregen van OSC en op deze manier konden wij daar nu iets voor terug doen.

Rinus is overdonderd en het wordt hem allemaal een beetje teveel, zodra hij de IVECO S-WAY en het konvooi voor het eerst live ziet. Op het gemakje wordt er nog even een laatste bakje koffie gedaan bij Zon en Schild, waarna iedereen klaar is voor vertrek. Rinus heeft het over herrieschoppers (de luchtgekoelde motoren van vroeger), zodra hij Magirus op de truck ziet staan. Het is nog een hele klus om in de vrachtwagen te stappen, maar gelukkig heeft hij de afgelopen weken zichzelf goed voorbereid met diverse oefeningen. Hij zit dan ook in een wip op zijn plek op de bijrijdersstoel. Het konvooi vertrekt en Rinus wordt uitgezwaaid door al zijn verzorgers.

Een tijdreis

afbeelding-blog-wens-rinus-osc-Rinus is onder de indruk, de IVECO S-WAY is geen herrieschopper, maar juist bijzonder stil. Voor het eerst in 30 jaar zit hij weer eens in een truck en hij kijkt zijn ogen uit naar het digitale dashboard, de automaat, de airco, de in alle richtingen verstelbare stoel, het veercomfort en de digitale tachograaf. Rinus reed destijds met een document dat bekend stond als het leugenboekje. In 1974 werd in Nederland de tachograaf ingevoerd en gebruikte men schijven om gegevens vast te leggen. Rinus maakt als het ware een tijdreis. Daarnaast kijkt hij met veel belangstelling naar allerlei vormen van transport die voor ons normaal zijn, maar voor hem onbekend.

Er wordt onderweg even voor een drinkpauze gestopt bij De Lucht en in Weert, aangezien de temperatuur is gestegen tot boven de 30 graden Celsius. De laatste etappe naar Roermond blijft Rinus genieten en om zich heen kijken. Bij aankomst bij restaurant Oolderhof in Roermond-Herten staan alle familieleden klaar voor de ontvangst. Het uitstappen ging iets lastiger dan het instappen, maar met hulp van Hillie, zijn broer, dochter, en chauffeur Peter kwam ook dit goed. Als men om 20:00 uur weer naar huis wil, heeft Rinus nog een extra wens. Rinus wil niet in het busje mee met de verzorgsters, maar opnieuw in de IVECO. Hij is erg moe, maar eenmaal onderweg heeft hij weer alle aandacht voor vrachtwagens. De hele rit blijft hij wakker en dat is best knap, want normaal ligt hij rond 19.00 uur op bed. Om iets over 22.00 uur is men terug en werd men opgewacht door een hele groep medewerkers van Zon en Schild. Hier moest Rinus, door vermoeidheid, bijna uit de auto getild worden. Nog dagen heeft Rinus het over zijn reis. Het was een dag om nooit meer te vergeten.

Speciale wens

Wil jij nu ook graag iemand in het zonnetje zetten en heb je een mooie wens voor een héél bijzonder iemand? Neem dan contact met ons op via marketing@iveconls.nl, zodat we samen met jou kunnen kijken naar de mogelijkheden. Wellicht, kunnen we ook jouw wens in vervulling laten gaan. Onvergetelijke momenten creëer je samen, waardoor we graag met jou in contact komen.

Meer lezen?