header-afbeelding-roettaks

Roettaks voor dieselvoertuigen vanaf 1 januari 2020

23/12/2019
- laatst geüpdatet op 21/08/2020

Vanaf 1 januari 2020 betalen eigenaren van oudere dieselauto’s een heffing van 15% bovenop de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Eigenaren van een personenauto, camper of bestelwagen met een dieselmotor zonder roetfilter af-fabriek en/of een fijnstofuitstoot van meer dan vijf milligram betalen vanaf het nieuwe jaar extra voor hun voertuig.

De overheid wil met deze fijnstof heffing, in de volksmond beter bekend als roettaks, mensen ontmoedigen om een ‘vervuilend’ diesel voertuig aan te schaffen. Fijnstofuitstoot is immers schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Door deze maatregel wordt het financieel interessanter om een ‘schonere’ auto/bestelwagen te kopen.

Fijnstof heffing
Ben je benieuwd of jouw dieselauto/camper/bestelwagen te veel uitstoot, waardoor je extra moet betalen? Je kunt via de website van het RDW (Dienst Wegverkeer en het instituut die alle gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen registreert) alle informatie over jouw voertuig opzoeken. Door het kenteken in te vullen bij de RDW Kentekencheck kom je alles te weten over de specificaties van jouw auto. Onder het kopje ‘Motor & Milieu – Uitstoot’ kun je bekijken of jouw auto voldoet aan de onderstaande voorwaarden.

  • De uitstootdeeltjes (V.5) is hoger dan 0,005 gram/km
  • De fijnstof is meer dan 10 milligram per kilowattuur (kWh)
  • Het voertuig heeft geen gesloten fabrieksroetfilter af-fabriek, wanneer de roetuitstoot onbekend is;
  • De auto een retrofit roetfilter heeft. Dit is een open filter dat ongeveer 1/3 van de roetdeeltjes tegenhoudt.

Voorbeeld
Je bent ondernemer van een transportbedrijf en eigenaar van een IVECO Daily uit 2004 (totaalgewicht van het voertuigen 3.500 kg), zonder af-fabriek roetfilter en een uitstoot boven 0,005 gram/km. Dit betekent dat je vanaf 1 januari 2020 een bedrag van € 186,15 betaalt per kwartaal voor de motorrijtuigenbelasting. Daarnaast betaal je per drie maanden € 27,92 extra vanwege de fijnstof heffing. Op jaarbasis betaal je in totaal € 111,68 over het basisbedrag van de motorrijtuigenbelasting.

Motorrijtuigenbelasting
Op de website van De Belastingdienst kun je opzoeken hoeveel motorrijtuigenbelasting jij in totaal betaalt vanaf 1 januari 2020.

Meer lezen?