News lng, veiligheid, duurzaam transport

18/03/2019

LNG tanken: Waarom is de tankpas verplicht?

LNG is niet meer weg te denken uit het hedendaagse wegtransport. Het tanken van LNG is eenvoudig en verloopt even snel als het tanken van diesel. Als volwaardig alternatief van diesel is LNG de oplossing vandaag de dag voor groen transport. LNG tanken kun je echter alleen met een LNG tankpas, waarom is dit eigenlijk verplicht?

Veiligheid

LNG is niet gevaarlijk! In de tank is LNG vrij van zuurstof waardoor ontploffing en ontbranding niet mogelijk is. Bovendien zijn er als grondslag voor de veiligheid van LNG strenge industriële veiligheidsnormen. Voor de chauffeur betekent dit het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen als een veiligheidsbril, cryogene handschoenen, dichte schoenen en bedekte armen en benen. Deze middelen beschermen de chauffeur tegen de extreme koude temperatuur van -160 graden Celsius van LNG.

lng_tankprocedure_iveco

De tankpas

Eén van de benodigdheden naast de beschermingsmiddelen is een tankpas op naam van de chauffeur, lees: niet op de vrachtwagen. Het tanken van LNG lukt alleen als de chauffeur in het bezit is van een tankpas. Dit is een van de manieren waarop de kwaliteit en veiligheid op en rond het LNG tankstation gewaarborgd wordt. Chauffeurs welke in het bezit zijn van een tankpas hebben namelijk de instructie over LNG succesvol doorlopen. Zonder tankpas is het dus niet mogelijk om de LNG-dispensers te bedienen.

Iedere chauffeur die in het bezit is van een tankpas voor LNG blijft door jaarlijkse online instructies te volgen geautoriseerd voor het tanken van LNG. Deze jaarlijkse herhaling bevat bijvoorbeeld nieuwe tanktechnieken en informeert de chauffeur over nieuwe tankstations.

U begrijpt natuurlijk dat het delen van een tankpas onder chauffeurs ten strengste verboden is. Ongetrainde chauffeurs lopen het risico zichzelf en anderen in gevaarlijke omstandigheden te brengen. De beheerder van een LNG tankstation behoudt zich het recht om de chauffeur het recht tot tanken van LNG te ontnemen indien hier gegronde redenen voor zijn. Consequentie hiervan is dat de chauffeur opnieuw de instructies voor het tanken van LNG moet volgen.

Een tankpas heeft u al door de volgende 4 stappen te doorlopen bij Rolande
1. Vraag een nieuwe of vervangende tankpas aan via een online omgeving
2. Nieuwe chauffeurs ontvangen een aanvraagformulier welke getekend moet worden ingeleverd 
3. De verplichte LNG tankinstructie
4. Uitgifte certificaat en tankpas

procedure_tankpas

Samenwerking Rolande en Shell

Shell en Rolande hebben onlangs de handen ineen geslagen, hierdoor wordt het voor chauffeurs gemakkelijker. Op de achttien verschillende locaties van Rolande en Shell tezamen kan nu met dezelfde LNG tankpas getankt worden, geen dubbele tankpassen én trainingen meer dus! Tevens kan er met de Rolande tankpas getankt worden bij diverse Air Liquide LNG-stations in Europa.

cross_card_acceptatie_shell_rolande

Stralis NP460 brochure


Verder lezen?

LNG bestaat al meer dan 20 jaar en is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig product. Met inmiddels 32 (aantal in mei 2019) tanklocaties en vele vrachtwagens op LNG in Nederland, kun je stellen dat het een betrouwbaar alternatief is voor diesel. 

Lees meer

Elk jaar op 10 oktober staat alles in het teken van de Dag van Duurzaamheid. Wij vertellen als jouw partner voor duurzaam transport daarom graag alles over dit onderwerp.

Lees meer