Dakar 2023 - IVECO - Etappe 14 - header

Dakar 2023 Etappe 14 - Nog niet klaar met Dakar, we willen zeker meer

15/01/2023

DAMMAM – Janus van Kasteren jr. wint Dakar 2023! Martin en Mitchel van den Brink keren terug naar Harskamp met de trofee en medailles voor respectievelijk de derde en vierde plaats in de Dakar Rally 2023. “We zijn zeer tevreden, maar we willen zeker meer.”

 

Janus van Kasteren jr. wint Dakar 2023!

Boss Machinery Team De Rooy Iveco begon met hoge ambities aan de Dakar-rally. Het team ging de strijd aan met twee Iveco Powerstar rallytrucks. Helaas moesten Vick Versteijnen, Teun van Dal en André van der Sande met startnummer 504 door technische problemen al vroeg in de rally opgeven.

Vandaag wordt deze teleurstelling gecompenseerd door de euforie van de eindzege door de ploeg met startnummer 502. Het is Janus van Kasteren jr. en Marcel Snijders die voor het eerst de overwinning claimen in een Dakar-rally. Het is alweer zijn derde titel voor monteur Darek Rodewald. In 2012 en 2016 won hij samen met Gerard de Rooy de rally.

Met een ruime voorsprong in het algemeen klassement won Janus van Kasteren jr. hoefde in de laatste etappe niet tot het uiterste te gaan. De 138 kilometer lange klassementsproef ging over het strand langs de Perzische Golf in noordelijke richting naar Dammam. Janus Junior, Marcel en Darek wisten in hun Iveco Powerstar probleemloos te finishen.

Dakar 2023 - IVECO - Etappe 14 - 2

Met een delta van slechts 6 minuten en 1 seconde klokten ze vandaag een zevende tijd. Tatra-piloot Paskevicius uit Litouwen pakte de ritzege, net voor Team De Rooy-piloot Mitchel van den Brink. De Tsjech Valtr pakte de derde plaats. De leidende positie van Boss Machinery Team De Rooy Iveco in het algemeen klassement kwam geen moment in gevaar.

Janus jr. vertelde kort na de finish zijn verhaal: “Het was nog steeds een gladde etappe maar we bleven rustig en hebben een super feest gehad met de monteurs aan de finish. Alles is natuurlijk nieuw voor mij. Terugkijkend was het een prachtige rally. In het begin had ik natuurlijk wat problemen, maar in de tweede week kon ik heel hard rijden. Onbeschrijfelijk. Het moet nog een beetje bezinken. Darek is er vrij ontspannen over. Hij had al twee overwinningen, maar Marcel en ik niet.” Ook blikt de ervaren Darek Rodewald kort terug op zijn 12e Dakar: “Het was een zware rally, maar dat is wat we nodig hebben om te winnen.”

Behalve het uitvallen van Vick Versteijnen stond de eerste week van de Dakar-rally in het teken van mooie duels met Mitchel Van den Brink. Zoals gewoonlijk werkte Corné van Drunen met zijn monteurs hard om de technische problemen op te lossen: “In het begin was het moeilijk. Maar het laat alleen maar zien dat je niet moet opgeven en altijd door moet gaan.

Ook andere teams hadden het moeilijk. Het was een waar slagveld. Na de finish van Janus vandaag was iedereen ontspannen. We hebben het weer gedaan. Voor mij de derde overwinning met Team De Rooy. Nu is er wat rust, maar volgende week ga ik nadenken over hoe we het volgend jaar beter kunnen doen. Al met al was het een superrally die ik niet snel zal vergeten.” Na het geweldige werk van Corné en zijn monteurs kon in de tweede week het verschil gemaakt worden.

Toen leider Ales Loprais zich terugtrok uit de rally na betrokken te zijn geweest bij een tragisch, dodelijk ongeval, nam de bemanning van Boss Machinery Team De Rooy Iveco de leiding in het algemeen klassement. In de zware specials door het Lege Kwartier liet het team met startnummer 502 echter zien dat het team en de Iveco Powerstar razendsnel waren.

Martin Macik en collega Team De Rooy-piloot Martin van den Brink streden om de podiumplaatsen. In de twaalfde etappe wisten Van Kasteren jr., Snijders en Rodewald een definitief gat te slaan. Die dag legden ze de basis voor de eindzege. De Tsjech Macik eindigde als tweede en de ervaren Martin uit Harskamp pakte met een derde plaats zijn eerste podium ooit.

Dakar 2023 - IVECO - Etappe 14 - 4

Teameigenaar Gerard De Rooy kijkt tevreden terug. “Ons doel was om deze Dakar te winnen en dat is gelukt. Super goed gedaan door Janus, Marcel en Darek. Petje af. Het was erg jammer dat Martin (Van den Brink – red.) de tweede plaats niet kon vasthouden, maar het was prachtig om hem op het podium te zien. Hij had de afgelopen dagen veel pech en verdient het echt om erbij te zijn. Een echte beloning voor het hele team. Mitchel (Van den Brink – red.) heeft zich ook erg goed gepresenteerd, als een echte teamspeler. Zijn tijd zal komen.”

Navigator Marcel Snijders vat het uiteindelijk allemaal samen: “Het was een rally met ups en downs, maar over het algemeen een super mooie rally en ik denk dat we verdiend hadden gewonnen.”

Vandaag is Martin van den Brink als vijfde geëindigd. Mitchel was opnieuw dicht bij een ritzege. De jonge Harskamper toonde opnieuw zijn snelheid en eindigde voor de zesde keer als tweede in de rit. “We gingen vandaag voor de winst, maar kwamen net te kort.”

Het slotakkoord van de 45e Dakar Rally was een korte special op het strand langs de Perzische Golf. Het was zeker niet de zwaarste special. Voor de echte rallycoureurs een mooie kans om hun erelijstje compleet te maken met een overwinning. Dat was ook het plan van Mitchel, Moi Torrallardona en Jarno van de Pol.

Na 136 kilometer racen door het zand kwam het team zeven seconden te kort voor een ritzege. De Litouwer Vaidotas Paskevicius verpestte de plannen voor Mitchel in zijn Tatra. “Vandaag waren er geen teamorders, dus ik wilde winnen. Op het eerste deel verloren we te veel tijd. Daarna hebben we in het laatste deel veel tijd goedgemaakt, maar over het algemeen kwamen we net iets te kort.”

Dakar 2023 - IVECO - Etappe 14 - 1

Veel geleerd

Met een overwinning, zes tweede plaatsen en een vierde plaats in het eindklassement heeft de 21-jarige Harskamper geen reden tot klagen. “Ik ben zeker tevreden. Het is jammer dat we in de tweede etappe zoveel tijd verloren door die vier lekke banden. Maar we hebben weer veel geleerd en dat was ook een van de doelen.”

Het tijdverlies van Mitchel en zijn copiloten in de eerste week bepaalde mede zijn rol in de tweede week. “Na de rustdag moesten we zogenaamde snelle assistentie leveren aan de andere 2 coureurs van ons team. We hebben echt geracet en gestreden als een team. Heel mooi dat Janus de winst pakt voor Team De Rooy.”

Achter de winnaar uit Veldhoven pakte Martin Macik de tweede plaats voor Martin. De vierde plaats voor Mitchel kwam nooit in gevaar. De voorsprong op de nummer vijf (Jaroslav Valtr) bedraagt ​​ruim een ​​uur. “Ik ben blij met dit resultaat en met onze prestaties tijdens de rally. We hebben laten zien dat we ons kunnen meten met de topspelers. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Nu gaan we er eerst van genieten en volgend jaar hoop ik weer een stap te kunnen zetten.”

 

“Smaakt naar meer”

Martin van den Brink, Erik Kofman en Richard Mouw zullen zich vanavond op het podium in Dammam moeten melden voor de slotceremonie. De trofee voor de derde plaats zit morgen aan boord van het vliegtuig naar huis op de Harskamp. “We zijn tevreden”, zei Martin vlak na de laatste klassementsproef.

“We hadden wat pech met de techniek, maar we hebben ook een uitstekende rally gereden”, aldus de kopman van Eurol Team De Rooy Iveco. “Naast de overwinning voor Janus is dit een mooi resultaat voor Team De Rooy. Onze derde plaats en de vierde plaats voor Mitchel maken me zeker blij. We hebben laten zien dat we mee kunnen doen om de overwinning. We zijn zeker nog niet klaar met de Dakar.’’

Dakar 2023 - IVECO - Etappe 14 - 3

Aan het einde van de special werden beide trucks van Eurol Team De Rooy Iveco verwelkomd door tientallen fans. “Ik vind het heel leuk om zoveel vrienden aan de finish te zien”, zegt de 52-jarige Harskamper. “Mijn vrouw, dochter, alle leden van Team De Rooy, Dennis Marsman de directeur van Eurol en Gert Bouwman hebben ons hartelijk en feestelijk onthaald. Het was heel leuk."

 

Terug naar huis

De teams brengen vandaag alle voertuigen naar de haven. Na de uitreiking overnachten de mannen van Eurol Team De Rooy Iveco in Bahrein. Maandagochtend vertrekt het team om 07.30 uur naar de luchthaven. Na een tussenlanding in het Bulgaarse Boergas landt de formatie naar verwachting om 16.25 uur op de luchthaven van Eindhoven.

 

Op de hoogte blijven van al het Dakar nieuws?

Schrijf je dan in op onze Dakar Rally nieuwsbrief! Tijdens de rally houden wij je dagelijks op de hoogte over de prestaties van Petronas Team de Rooy IVECO.

Meld je aan voor onze Dakar nieuwsbrief

 

Meer lezen?