dakar_2022_etappe_3_header

Dakar 2022 Etappe 3 - Petronas Team De Rooy IVECO staat in top vijf

5/01/2022

In de derde etappe van de Dakar Rally 2022 lieten de Petronas Team De Rooy IVECO-coureurs zien dat de strijd nog niet gestreden is. Janus van Kasteren klopte heel nadrukkelijk op de deur van de Kamaz-mannen. Een derde plaats in de etappe was zijn meer dan verdiende aandeel. Ook Martin van den Brink liet zich zien en eindigde vandaag als vijfde. Vick Versteijnen en Mitchel van den Brink maakten de sterke prestatie van Team De Rooy compleet door waar mogelijk hun snelheid te tonen.

 

dakar_2022_etappe_3_janus_van_kasteren

“Als we dit tempo kunnen volhouden, komt er automatisch druk op de coureurs voor ons”, zei een zeer tevreden Janus van Kasteren direct na de proefrit, die vandaag 255 kilometer aflegde. “Het was een mooie afwisselende etappe met snelle paden, maar ook met mooie duinen. We passeerden Loprais en kregen de Kamaz-coureurs 50 kilometer voor de finish in zicht.”

Het blauw en wit van het Russische merk werkte als het bekende rode lap op de stier. Janus van Kasteren, Marcel Snijders en Darek Rodewald passeerden Eduard Nikolaev en hadden ook Anton Shibalov in zicht. In de etappe uitslag troefde Janus de twee Kamaz-coureurs af met 1:14 (op Shibalov) en 6:30 minuten (op Nikolaev). “Het was een mooie dag voor ons. We reden vlekkeloos en de truck was geweldig. We konden echt vol gas gaan. Deze dag geeft veel vertrouwen voor de lange etappe van woensdag. We hebben er nu al zin in”, aldus de 35-jarige Van Kasteren, die zich na drie dagen rally rijden in Saoedi-Arabië helemaal in zijn element voelt. De IVECO Powerstar met startnummer 504 staat zesde in het algemeen klassement. Het gat met nummer vijf, Ales Loprais, is slechts 1 minuut en 37 seconden. Het gat met nummer vier, Anton Shibalov, is twintig minuten langer.

Het goede gevoel dat Van Kasteren vanaf het begin had, was ook vandaag, eigenlijk voor het eerst, aanwezig met Martin van den Brink. “We hebben voor het eerst probleemloos gereden en dit geeft een beter beeld van onze mogelijkheden”, aldus de ervaren coureur uit Harskamp. “In de eerste etappe was ik door de maagklachten niet fit en maandag hadden we problemen met de 4×4. Vandaag ging super. We zijn erg blij met de vijfde plaats.”

De klassementen van vandaag geven de coureurs van Team De Rooy een uitstekende startpositie voor de etappe van woensdag. “Het is geweldig om achter de twee Kamaz te starten en te weten dat Martin direct achter ons zal starten. Dat geeft een goed gevoel”, zegt Janus van Kasteren. Ook Martin van den Brink kijkt met vertrouwen uit naar de vierde etappe. “Als we dit morgen weer kunnen doen, is er nog veel mogelijk.”

dakar_2022_etappe_3_vick_versteijnen

De derde IVECO Powerstar die zich aan de finish meldde, was die van Vick Versteijnen. De snelle man uit Hilvarenbeek verloor vandaag 30 minuten en 43 seconden van ritwinnaar Sotnikov. Het grootste deel van dat tijdverlies kwam uit het eerste deel van de etappe. “We moesten een band verwisselen en later zaten we weer vast. Verder ging het prima."

Mitchel van den Brink herstelde zich in het kielzog van de koplopers uitstekend van de achterstand van maandag. De snelle assistent van Petronas Team De Rooy IVECO moest vanwege de reparatie van de schokbreker genoegen nemen met een 22e plaats in het klassement. De 19-jarige coureur keerde vandaag zonder problemen terug naar de top vijftien. "Het ging goed. We moesten van achteren komen en konden veel buggy's en ook vrachtwagens inhalen. Het was een mooie special voor ons en de vijftiende plek is prima. We staan goed voor wat betreft de startvolgorde van de vierde etappe, zei Mitchel van den Brink, die Vick Versteijnen met zijn ploeggenoten Richard Mouw en Bert van Donkelaar op de liasson van dienst was. “Op weg naar het bivak liep een wiellager vast. We zijn nu bezig om de truck te repareren en hopen binnen redelijke tijd bij het bivak te zijn.”

Etappe 4: Al Qaisumah - Riyad

Morgen start Van den Brink Jr. twee plaatsen voor teamgenoot Versteijnen. Een prima startpunt voor Team De Rooy voor de lange en zware dag van woensdag. De vierde etappe gaat van Al Qaisumah naar Riyad. De proefrit van 465 kilometer is de langste in de Dakar Rally van 2022. Op het menu staan snelle stukken, maar ook duinen van verschillende soorten. De aansluitende routes van respectievelijk 100 kilometer (naar de start) en ruim 140 kilometer (naar het bivak) maken het op voorhand een pittige dag.

Op de hoogte blijven van al het Dakar nieuws?

Schrijf je dan in op onze Dakar Rally nieuwsbrief! Tijdens de rally houden wij je dagelijks op de hoogte over de prestaties van Petronas Team de Rooy IVECO.

Meld je aan voor onze Dakar nieuwsbrief

dakar_2022_etappe_3

Meer lezen?