dakar_2022_etappe_1b_header

Dakar 2022 Etappe 1 - Petronas Team De Rooy IVECO houdt schade beperkt

3/01/2022

De eerste echte etappe in de Dakar Rally heeft meteen voor flinke verschillen gezorgd in de stand bij de trucks. In de proef rond Ha’il hadden veel truckers niet alleen moeite met het zware zand, maar vooral met het zoeken naar een van de waypoints. Vandaag was als ‘Nationale Puzzeldag in Saoedi-Arabië’.

dakar_2022_etappe_1b_janus_van_kasteren

Janus van Kasteren wist de schade te beperken en eindigde als zevende op 22 minuten en 16 seconden. Martin van den Brink, Mitchel van den Brink en Vick Versteijnen eindigden ongeveer 50 minuten daarachter in slagvolgorde. Ze eindigden respectievelijk elfde, twaalfde en dertiende in de etappe van vandaag.

“Het was een heel mooie proef. Het was zwaar door het zand, maar we reden goed. De vrachtwagen was geweldig. Pas na 120 kilometer waren we veel tijd kwijt door het zoeken naar een waypoint”, zei Janus van Kasteren direct na de proef.

De zoektocht naar de verplichte waypoints op de route kostte Janus veel tijd. De rijder uit Veldhoven besloot na overleg met navigator Marcel Snijders en monteur Darek Rodewald de zoektocht te staken. “Ik denk dat 80% van alle deelnemers het waypoint heeft gemist. We zullen moeten afwachten of we daar een tijdstraf voor krijgen.”

In de IVECO Powerstar gaven Janus en de bemanning uiteindelijk een paar minuten op de nummers vier (Shibalov), vijf (Karginov) en zes (Macik). “De achterstand van de winnaars is behoorlijk groot. Maar anders moeten we tevreden zijn met het kleine gat met de coureurs voor ons.”

dakar_2022_etappe_1b_mitchel_van_den_brink

De mannen van Petronas Team De Rooy IVECO moesten na de proef nog 120 kilometer afleggen naar het bivak in Ha’Il. “We hebben vanochtend veel regen gehad, maar op het podium was het droog. We zijn blij dat we op tijd in het bivak waren en morgen gaan we weer vol gas,” aldus een tevreden Janus van Kasteren.

De tweede coureur van Team De Rooy die zich meldde was Martin van den Brink. De man uit Harskamp keek met gemengde gevoelens terug op de moeizame eerste etappe. “Het was een zware dag. Een leuke special met veel zand. Het grootste probleem was echter dat ik de hele dag met hevige buikkrampen reed. Dat begon gisteravond en ik heb er de hele nacht last van gehad. Ik hoop dat het vanavond wat beter gaat.”

Ook Martin en zijn copiloten hadden moeite met het vinden van het waypoint. “We hebben daar veel tijd verloren”, zei Martin. ‘We hebben hem eindelijk gevonden. Maar als je slim bent, laat je het gaan en krijg je een straf van 15 minuten. Nu verloren we meer tijd, maar ik denk dat we altijd moeten proberen het waypoint te vinden.”

Op de hoogte blijven van al het Dakar nieuws?

Schrijf je dan in op onze Dakar Rally nieuwsbrief! Tijdens de rally houden wij u dagelijks op de hoogte over de prestaties van Petronas Team de Rooy IVECO.

Meld je aan voor onze Dakar nieuwsbrief

dakar_2022_etappe_1b_martinl_van_den_brink

Meer lezen?