header-blog-dakar-etappe-5

Dakar 2020 Etappe 5 - Van Kasteren tevreden, Versteijnen neemt revanche

10/01/2020

De vijfde etappe van de Dakar 2020 was lang geen onaardige dag voor Petronas Team De Rooy IVECO. Vick Versteijnen revancheerde zich uitstekend met een zesde tijd en was daarmee de beste Nederlander. Zijn tijd telt alleen niet mee, omdat hij buiten competitie in het Experience-klassement rijdt. Wat wel meetelt is de tiende plaats voor Janus van Kasteren, die daarmee opklom naar de zesde plaats in de algemene rangschikking.

49360586502_390f69eb63_oVan Kasteren had geen vlekkeloze dag, maar was toch tevreden. In de 353 km lange wedstrijdproef van Al-‘Ula naar Ha’il moesten hij en zijn bemanning drie keer uit de cabine. Dat kostte tijd, zodat de #505 IVECO op uiteindelijk 45.30 van dagwinnaar Dmitry Sotnikov aan de finish kwamen.

Het eerste probleem was een kapotte schokbreker. “Dat moet gewisseld worden, anders maakt ie de rembooster kapot”, legde Van Kasteren uit. “Maar het wisselen van een schokbreker kost zeker evenveel tijd als een band wisselen.”

Het volgende probleem was dat de motorkap van de Powerstar los raakte, waardoor die tegen de voorruit sloeg. “Dan zie je niks meer, dus dat hebben we vastgezet met spanbanden. Maar de kap was aan de voorkant afgebroken en bij de cabine zit het vast met elastieken, dus dat kwam weer los. Toen hebben we de kap er maar afgehaald en aan de kant gelegd, goed in het zicht in de hoop dat iemand ‘m meeneemt – Michiel Becx of de bezemwagen.”

Met drie keer uit de cabine verloor Van Kasteren dus tijd, maar verder ging het goed. De Veldhovenaar was zeer te spreken over het vermogen en het koppel van de IVECO in het zware zand in het tweede deel van de etappe. “Ze hadden gezegd dat er duinen zouden zijn, maar die heb ik eerlijk gezegd niet gezien. Het was eerder een zware tankbaan, met lange klimmen in zwaar zand. Daar zijn de Kamazzen goed in, maar de IVECO ook. Ik heb Martin van den Brink twee keer ingehaald in dat terrein.”

Tegen de drie Kamaz-trucks vooraan was niet op te boksen. Daar heeft Van Kasteren zich bij neergelegd. In het klassement staan er echter nog maar twee vooraan. Sotnikov had in de eerste dagen al problemen, vandaag stond Nikolaev stil op de proef. “Viazovich met de MAZ is ook snel, dus laten we er realistisch gezien vanuit gaan dat het om plaats 4 gaat nu. Dat gaat tussen mij, Loprais en Macik. We zijn nog niet halverwege, er komt nog een boel zand aan. Alles is nog mogelijk.”

Van Kasteren kan daarbij rekenen op de ruggensteun van Albert Llovera, Vick Versteijnen en Michiel Becx. Omdat Versteijnen in de Experience-klasse rijdt nu, start hij morgen als zestiende, ondanks zijn zesde plaats van vandaag. Met die tijd was Versteijnen dolblij. “Vanaf 16 starten is toch een stuk beter dan van helemaal achteraan, zoals vandaag”, zei hij.

Versteijnen is sowieso blij dat hij nog een kans heeft om er wat van te maken. Helemaal als het een dag is als vandaag. “Een probleemloze dag. In het begin reden we in een gordijn van stof en daarin moesten we rotsblokken ontwijken en auto’s, buggy’s en quads inhalen voordat we bij de trucks kwamen, waar we er ook nog een stuk of acht van hebben ingehaald.”

Het tweede deel van de proef – zand – vond Versteijnen prachtig. “De sfeer in de auto is goed, we hebben lekker gereden vandaag en dan is de zesde plaats een enorme opsteker na de ellende van gisteren. Ik hoop dat het morgen weer zo gaat. Het schijnt een pittige etappe te worden. Ik ben benieuwd.”

Michiel Becx hoefde niet in actie te komen wat betreft assistentie onderweg en kon dus gewoon zijn eigen wedstrijd rijden. “Het was een buitengewone dag: geen trammelant, gewoon lekker kunnen rijden, dik tevreden met de twintigste tijd.” Becx maakte voor het eerst met de IVECO Trakker kennis met de duinen. “Het was goed materiaal om te wennen. Ik heb goed vertrouwen kunnen opbouwen met de truck. Het is een knoest van een auto. Altijd wakker.”

Dagelijks op de hoogte blijven over Dakar?
Schrijf je in voor de speciale Dakar nieuwsbrief en ontvang dagelijks het laatste nieuws rondom Team de Rooy.

Meer lezen?