Breng uw airco in topconditie voor een frisse zomer

16/05/2019

Een goed werkende airco vraagt om de nodige aandacht. Nu de warme zomerse dagen steeds dichterbij komen wilt u niets anders dan dat uw airco gewoon zijn werk doet als u deze inschakelt. Maar uw airco doet het niet vanzelfsprekend. In deze blog leggen wij u graag uit waarom een airco periodiek onderhoud nodig heeft.

Hoe werkt de airco in uw voertuig?
Een airco regelt de temperatuur en luchtvochtigheid in uw voertuig. Het is hierom dat een airco niet alleen gebruikt kan worden om in de zomer de temperatuur laag te houden, maar ook om bij beslagen ramen te helpen dit weg te laten trekken.

Hoe zit dat nu precies? Een compressor pompt een koudemiddel - dat warmte en vocht aan de omgeving onttrekt - rond in het gesloten airco systeem. Om de compressor en het systeem voldoende gesmeerd te houden zit er ook compressorolie in het airco systeem. Omdat de compressor van een airco wordt aangedreven door de motor, is het systeem nooit volledig gesloten. Per jaar gaat ongeveer 10 procent van het aircogas verloren. Wanneer een airco langere tijd niet gebruikt wordt, worden de afdichtingsringen niet meer gesmeerd en zal de lekkage toenemen.

Tip: Zet de airco het hele jaar door regelmatig aan, ook wanneer u hem op dat moment niet nodig hebt. Dit zorgt er namelijk voor dat het koudemiddel blijft circuleren en de compressor gesmeerd blijft. Dit voorkomt toenemende lekkages en onnodige reparaties.

Het belang van airco onderhoud:
  • Regelmatig onderhoud voorkomt problemen en storingen. Als u de airco lange tijd niet laat onderhouden kunnen de vloeistoffen onder een bepaald pijl komen en loopt de airco volledig stuk.
  • Een goed onderhouden airco komt ook ten goede van uw brandstofverbruik. Een niet goed werkende airco koelt minder effectief en verbruikt meer energie. Dat ziet u direct terug in uw hogere brandstofverbruik.
  • U kunt ervoor kiezen om ook meteen uw systeem te laten schoonmaken en luchtfilters te laten vervangen. Dit zorgt voor betere luchtkwaliteit en minder nare luchtjes in uw voertuig.

Tip: Laat uw airco minimaal 1x per jaar controleren. Uw dealer ziet dan welk onderhoud noodzakelijk is om uw airco goed te laten werken en de luchtkwaliteit te garanderen.

Wat wordt er gedaan tijdens het airco onderhoud?
  • Check-up: Er wordt eerst gecontroleerd wat de huidige staat is van de airco. Zo wordt de bediening gecheckt, een visuele inspectie van het systeem gedaan, de temperatuur gemeten en het pollenfilter gecontroleerd of het toe is aan vervanging.
  • Leeghalen: Het koudemiddel wordt uit het systeem gehaald.
  • Afpersen: Het systeem wordt afgeperst met stikstof en blijft zo een half uur staan. Als de druk na een half uur aanzienlijk minder is geworden duidt dit op een lekkage.
  • Vacuüm trekken: Daarna wordt het systeem vacuüm getrokken om zo al het vocht uit het systeem te halen.
  • Bijvullen: Nadat alles is leeggehaald en schoongemaakt wordt de airco weer bijgevuld met nieuw aircogas.

Tip: Ga niet zelf proberen de airco bij te vullen. Bijvullen dient namelijk onder een bepaalde druk te gebeuren en het leegmaken kan alleen met behulp van een vacuüm. Daarbij gelden ook strenge regels om de veiligheid te garanderen. Alleen erkende bedrijven die over de juiste kwalificaties beschikken mogen airco onderhoud uitvoeren.

Een zomer zonder zorgen start bij uw IVECO dealer:
Extra voordelig airco onderhoud + gratis pollenfilter
U ontvangt deze zomer uw airco onderhoud zoals in deze blog beschreven extra voordelig. Bovendien ontvang u nu een gratis pollenfilter én een IVECO ZOMERSET, met daarin een IVECO strandlaken en volleybal! Meer informatie vindt u hier: https://info.iveco.nl/ivecodeals-q2-lentepromoties-airco.

airco-onderhoud

Meer lezen?