bpm

Vervallen bpm-vrijstelling en start ZE-zones: wat is jouw plan van aanpak?

28/03/2024

Via deze blog informeerden we je over het naderende einde van de bpm-vrijstelling en wat dit voor jou betekent. Ook attendeerden we je erop dat de toegang tot binnensteden niet langer een vanzelfsprekendheid is. Heb jij inmiddels een plan van aanpak gemaakt?

Waar begin je en wat moet je overwegen?

We beseffen heel goed dat de transitie naar duurzaam en emissievrij transport voor jou als ondernemer een uitdaging kan zijn.

In de basis zijn er twee cruciale veranderingen van belang:

 • 1. Einde aan de BPM-vrijstelling voor Grijs Kenteken

Tot op heden waren ondernemers vrijgesteld van de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) bij aanschaf van een bedrijfswagen met een verbrandingsmotor. Vanaf 1 januari 2025 verdwijnt deze vrijstelling. Dit betekent dat elke gram CO2-uitstoot per km resulteert in een toeslag van € 66,91. De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn, met potentiële belastingheffingen van meer dan € 20.000,- per voertuig.

 • 2. Opkomst van Zero-Emissiezones (ZE-zones) in Stadscentra

Vanaf 1 januari 2025 scharen de eerste Nederlandse gemeenten zich onder het beleid van Zero Emissie Stadslogistiek (ZES). Automatische toegang tot binnensteden is daarom niet langer een vanzelfsprekendheid.


Wat gebeurt er van jaar tot jaar?

2024: Dit is het laatste jaar waarin nieuw geregistreerde voertuigen vrijgesteld zijn van bpm. Elektrische voertuigen blijven vrijgesteld. Ook kun je met een in dit jaar nieuw geregistreerd voertuig, nog tot 1 januari 2028 gegarandeerd in alle Zero-Emissiezones terecht.

2025: Vanaf dit jaar is er geen automatische bpm-vrijstelling voor ondernemers meer. De totale kosten voor nieuwe bedrijfswagens met verbrandingsmotor stijgen hierdoor flink. Tegelijkertijd worden in diverse steden Zero-Emissiezones ingevoerd. Euro 4 voertuigen (en voertuigen met een lagere emissieklasse) hebben vanaf dit jaar geen toegang meer tot deze kernen. Ook nieuwe voertuigen, die na 31 december 2024 op kenteken zijn gezet, wordt de toegang tot Zero-Emissiezones ontzegd!

2026: De Zero-Emissiezones breiden zich verder uit.

2027: Verdere uitbreiding van de Zero-Emissiezones. Ook Euro 5 voertuigen hebben vanaf dit jaar geen toegang meer tot deze kernen.

2028: Nog strengere toegangsregels voor Zero-Emissiezones: alle Euro 6 voertuigen worden nu geweigerd. Je bedrijfswagen dient volledig emissievrij te zijn om toegang te krijgen tot een Zero-Emissiezone.


Wat moet je voor jezelf helder hebben?

Rijd je in een voertuig met een verbrandingsmotor dat nog vóór 1 januari 2025 geregistreerd is, check dan eerst de emissieklasse van je voertuig:
 • Bedrijfswagens met emissieklasse 6 (de Euro 6 norm) hebben in 2025, 2026 en 2027 nog toegang tot zero-emissiezones. Daarna niet meer.
 • Bedrijfswagens met emissieklasse 5 (de Euro 5 norm) hebben in 2025 en 2026 nog toegang tot zero-emissiezones. Daarna niet meer.
 • Bedrijfswagens met emissieklasse 4 of lager worden vanaf 1 januari 2025 in alle zero-emissiezones geweigerd.

Mag jouw bestelwagen in 2025 de zero-emissiezones nog in? Check het hier aan de hand van je kenteken.

 • Onderzoek hier of je mogelijk in aanmerking komt voor een vrijstelling of ontheffing voor de Zero-Emissiezones.
 • Bepaal of het interessant is om je huidige voertuig met verbrandingsmotor vroegtijdig te vervangen. Check onze voorraad.
 • Had je niet voorzien je voertuig dit jaar nog te vervangen? Check de gunstige financieringsmogelijkheden van dit moment.
 • Mocht er vóór 2025 geen geschikt nieuw voertuig leverbaar zijn, kan het lonen om naar gebruikte voertuigen te kijken. Over gebruikte voertuigen die voor 2025 voor het eerst op kenteken zijn gezet, hoeft geen bpm betaald te worden. Bovendien hebben deze voertuigen, afhankelijk van de emissieklasse, nog een aantal jaren toegang tot de zero-emissiezones.
 • Overweeg je (op termijn) de aanschaf van een emissievrij voertuig om toekomstige belastingen en toegangsbeperkingen te vermijden? Elektrische bestelauto’s, zoals de 100% elektrische IVECO eDaily, zijn volledig emissievrij.
 • Blijf op de hoogte van subsidies en regelingen, zoals de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).


Hoe kunnen wij je verder helpen?

Wil je je bestelauto vervangen? Je kunt enkel dit jaar nog profiteren van de bpm-vrijstelling op voertuigen met een verbrandingsmotor. Je nieuwe voertuig moet hiervoor uiterlijk op 31-12-2024 geregistreerd zijn in het Nederlandse kentekenregister en daarvoor moet het voertuig compleet zijn. Om dit te kunnen bewerkstelligen, horen wij graag vandaag nog van je. Neem snel contact met ons op, dan gaan wij voor jou aan de slag! Vraag hier je adviesgesprek aan.

Meer lezen?